Răspunsul pe care Albert Einstein, părintele fizicii moderne, l-a dat unei femei face furori pe internet. Marion Block Anderson era studentă în anul întâi la Oberlin College în anul 1951. Fiind pasionată de interpretarea evenimentelor prin prisma marilor minţi ale timpului, i-a trimis o scrisoare lui Albert Einstein, în care îl întreba, printre altele, simplu, "De ce suntem în viață?"
Răspunsul lui Einstein a fost încredibil de simplu: "La întrebarea "de ce", în sfera umană, este uşor de răspuns. Pentru a obţine satisfacţie, atât pentru noi cât şi pentru alţii. Pentru sfera extra-umană, întrebarea n-are sens. Dumnezeu nu reprezintă un răspuns, pentru că în acest caz întrebarea devine "de ce, Doamne?". Cu sinceritate al dupmneavoastră, Albert Einstein".
Aceasta nu este singura scrisoare a lui Einstein care a devenit faimoasa. În 2012, o scrisoare scrisă de Albert Einstein care pune la îndoială existenţa lui Dumnezeu şi conceptul de "popor ales" este scoasă la licitaţie pe eBay, preţul de pornire fiind 3 milioane de dolari, informează Huffington Post.
Scrisoarea a fost numită "Scrisoarea Dumnezeu" şi conţine viziunile lui Einstein legate de religie, Biblie şi Dumnezeu.
"Cuvântul Dumnezeu nu înseamnă pentru mine mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, Biblia este o colecţie de legende onorabile, dar primitive care sunt totuşi foarte copilăreşti. Pentru mine religia ebraică, la fel ca toate religiile, nu este altceva decât o întrupare a celor mai copilăreşti superstiţii. Şi evreii, din rândul cărora sunt bucuros că fac parte şi pentru a căror mentalitate am o afinitate profundă, nu au calităţi diferite pentru mine decât ceilalţi oameni. Din experienţa mea, nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar dacă sunt protejaţi de cele mai rele blesteme datorită lipsei de putere. Altfel, nu văd nimic "ales" la ei", scrie Albert Einstein în scrisoare.
Scrisoarea a fost scrisă de părintele fizicii moderne filosofului evreu Erik Gutkind. În scrisoare sunt exprimate gândurile intime ale lui Einstein şi este importantă pentru că are semnificaţie istorică şi culturală, ea aparţinând celui mai inteligent om din secolul XX, a spus Eric Gazin, preşedintele Auction Cause. Licitaţia se va desfăşura între 8 şi 18 octombrie.
Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.