x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisorile unui episcop american

Scrisorile unui episcop american

10 Iul 2004   •   00:00

Un preot roman a scris o istorie in epistole a Bisericii Ortodoxe Romane in America. Parintele Remus Grama este pastorul celei mai vechi biserici romanesti din Statele Unite ale Americii si consilierul pentru relatii externe al Episcopiei Romane din America.

ANA MARIA LUCA
DAN MICU -SUA

Parintele Grama a cercetat timp de 10 luni arhivele americane si pe cele din Romania si a gasit mare parte din corespondenta primului episcop al Bisericii romane din America, Policarp Morusca. Asa a inceput povestea unei carti lansate la sfarsitul saptamanii trecute cu ocazia congresului Episcopiei de la Vatra Romaneasca, din Jackson, Michigan, la aniversarea a 75 de ani de la infiintare.

Parintele Remus Grama s-a gandit ca romanii au nevoie de o carte care sa le vorbeasca despre istoria Episcopiei Romane din America. Aceasta pentru ca nu mai exista decat o carte in limba engleza a profesorului Gerald Bubango.

"Policarp Morusca, primul episcop al romanilor din America - Scrisori din captivitate sau Tragedia despartirii bisericesti a romanilor americani", cartea parintelui Grama, a fost tiparita la Cluj.

PROBLEMELE. Episcopul Policarp a sosit in America in 1935, dupa sase ani de la infiintarea episcopiei. Zbuciumul a inceput cand Episcopul Policarp a plecat in Romania in 1939 vara, pentru o sesiune a Sfantului Sinod. Din cauza tensiunilor din Europa, Sfantului Sinod nu s-a mai tinut. Dar a inceput razboiul si, vreme de cinci ani, episcopul Bisericii Romane din America a fost obligat sa ramana in Romania. A slujit ca guvernator al internatului Facultatii Teologice din Bucuresti, apoi a fost trimis pentru patru ani la Ismail ca episcop ca sa reorganizeze Episcopia din Basarabia. Dupa razboi a fost numit la Sighet sa reorganizeze o alta episcopie. Apoi au venit la putere comunistii.

"In Romania s-a inaugurat o era de opresiune, de teroare. Politia, sub influenta ocupatiei sovietice, incepuse sa detina dosare pentru toate persoanele intelectuale. Corespondenta lui a inceput sa fie cenzurata. In 1948, episcopul Nicodim moare in circumstante nebuloase. In anul acela, 22 de episcopi si ierarhi au fost marginalizati si inlocuiti cu episcopi asa-zisi "ai poporului". A inceput o perioada e opresiune a Bisericii, nu numai a bisericii greco-catolice, ci si a Bisericii Ortodoxe, iar Policarp a ramas cu domiciul fortat in Craiva, satul in care se nascuse. Scrisorile de acolo sunt de un mare patetism", povesteste parintele Grama. "Nadajduiesc ca am reusit sa realizez un mozaic care clarifica lucrurile."

CRIZA. Tot ce i s-a intamplat episcopului Policarp Morusca are implicatii mult mai adanci in viata bisericeasca a romanilor americani, inclusiv cei din Canada, e de parere parintele Grama. Retinerea episcopului lor a fost interpretata ca o incalcare a autonomiei Episcopiei din America. Din 1932, congresul Episcopiei din Michigan a stabilit regimul sau de autonomie: ea apartine spiritual de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dar, din punct de vedere administrativ, avea deplina autonomie.

Arestarea episcopului in Romania a creat o criza in conducerea Episcopiei. Un grup de preoti din Detroit au infiintat in 1951, pe ascuns, o noua Episcopie a Americii. Au inregistrat-o sub numele de Episcopia Misionara si au scris Sfantului Sinod din tara ca si cum ei ar fi fost Episcopia Ortodoxa Romana din America. Conducerea Patriarhiei n-a stiut ce se intamplase, a ratificat alegerea secreta a preotului Andrei Moldovan, preot vaduv din Ohio. "El si-a mintit propriii lui credinciosi ca merge la bai in Arizona ca sa-si trateze reumatismul, in vreme ce era in Romania, pe atunci comunista, era hirotonit episcop pentru America. Puteti sa va imaginati… la intoarcere, scandalul a fost enorm. Propriii lui credinciosi i-au inchis usile bisericii. Episcopia, intrunita in Congres, a repudiat aceasta alegere."

JUDECATA. Episcopia de la Vatra Romaneasca a fost in proces cu noua Episcopie care era sub conducerea Patriarhiei Romane. Dar pentru ca Biserica din tara era controlata de un guvern ateist, credinciosii din America nu au vrut sa aiba nimic de-a face cu asta si au sustinut autonomia si au vrut sa se rupa de Biserica-mama. "A fost un moment dureros, care a marcat vreme de 50 de ani viata romanilor din America. Unele lucruri nu sunt nici acum bine rezolvate, nici clarificate; sunt multe dureri ascunse. Si vreau ca aceasta carte sa fie un moment de cunoastere", spune parintele Grama.

Dorinta parintelui Grama este sa aduca osemintele episcopului Policarp, care a dorit sa se odihneasca la fundatie. Ar construi o capela unde toti romanii sa se adune la rugaciune.

ASTEPTARI

"A fost un moment dureros care a marcat vreme de 50 de ani viata romanilor din America. Unele lucruri nu sunt nici acum bine rezolvate, nici clarificate; sunt multe dureri ascunse" - Parintele Remus Grama

SF. MARIA

Ortodoxia americana implineste anul acesta un secol, o data cu Catedrala Sf. Maria din Cleveland, pastorita de parintele Grama. In 14-15 august va avea loc o serbare in biserica, prima biserica moderna in stil maramuresean, recent pictata in stilul traditional bizantin. La serbarea centenarului vor participa ierarhi din toate jurisdictiile etnice ortodoxe americane. Vor fi si momente culturale: o expozitie dedicata pictorului Theodor Pallady.

PARINTELE REMUS GRAMA

Preotul Remus Grama s-a nascut in 1952, in Arpasul de Jos, judetul Sibiu. A absolvit Facultatea de Teologie din Sibiu. Din 1980 se afla in Statele Unite ale Americii, unde a fost trimis de Patriarhia Romana pentru studii superioare la McCormick Theological Seminary, Chicago, Illinois, unde a obtinut un masterat in Istorie Bisericeasca. In 1988 a mai facut un masterat in Psihoterapie la Universtatea de Stat Youngstown, Ohio. A urmat cursuri de doctorat la Kent State University si isi finalizeaza doctoratul in Teologie, la Pittsburgh Theological Seminary. A slujit la Biserica Sf. Treime din Youngstown, Ohio, dupa care a fost numit parohul celei mai vechi parohii romane din America, Catedrala Sf. Maria din Cleveland, Ohio. Este consilier cu relatiile externe al Episcopiei Ortodoxe Romane din America si unul dintre initiatorii dialogului bilateral dintre cele doua Episcopii din America.
×