Sean Parker, un miliardar din Sillicon Valley, a anunţat, miercuri, că va dona suma de 250 de milioane de dolari unui institut ce vizează dezvoltarea rapidă a unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului, prin intermediul colaborării dintre mai multe echipe de specialişti în imunoterapie, informează Reuters.
The Parker Institute for Cancer Immunotherapy va include peste 40 de laboratoare - în care vor lucra peste 300 de cercetători - amenajate în şase centre specializate în terapiile împotriva cancerului: Memorial Sloan Kettering din New York, Facultatea de Medicină de la Universitatea Stanford, Universitatea California din Los Angeles (UCLA), Universitatea California din San Francisco, Universitatea Texas MD Anderson din Houston şi Universitatea Pennsylvania din Philadelphia.
”Orice descoperire făcută într-unul dintre aceste centre va fi disponibilă imediat în toate celelalte centre, fără niciun fel de restrângeri ocazionate de IP (drepturi de proprietate intelectuală) şi de birocraţie”, a declarat Sean Parker, cofondator al platformei de partajare de fişiere muzicale Napster şi primul preşedinte al companiei Facebook.
Institutul Parker se va concentra pe domeniul emergent al imunoterapiei anticancer, un tratament care stimulează sistemul imunitar al pacientului să lupte mai eficient împotriva celulelor canceroase.
Câteva medicamente revoluţionare, aprobate recent, precum Yervoy şi Opdivo, create de Bristol Myers Squibb, şi Keytruda, creat de Merck & Co, i-au ajutat pe anumiţi pacienţi să intre în remisiune. Însă aceste terapii, aflate la prima generaţie, nu au rezultate pentru toţi pacienţii, iar oamenii de ştiinţă încearcă în prezent să le facă să devină mai eficiente.
”Foarte puţine progrese au fost făcute pe parcursul ultimelor decenii”, a spus Sean Parker, referindu-se la cercetările împotriva cancerului. ”Speranţa medie de supravieţuire a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer a crescut doar cu 3-6 luni datorită acestor medicamente, a căror dezvoltare costă miliarde de dolari”, a adăugat el.
Institutul Parker va miza pe trei arii principale de cercetare - modificarea celulelor T din sistemul imunitar al pacientului pentru a le face să ţintească tumorile, studierea unor metode pentru a stimula reacţia pacientului la actualele medicamente utilizate în cadrul imunoterapiei şi descoperirea unor noi tehnici de distrugere a tumorilor.
Sean Parker consideră că actualul sistem de dezvoltare a unor medicamente anticancer îi descurajează pe cercetătorii care vor să îşi asume riscuri şi care, astfel, ar putea să realizeze o descoperire majoră.
Sursa: news.ro