x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretele Katrinei - Incurcati in mesaje

Secretele Katrinei - Incurcati in mesaje

de Camelia Muntean    |    11 Feb 2006   •   00:00

Anchetatorii din Congres au descoperit ca un oficial din New Orleans anuntase Departamentul pentru Securitate Interna despre inundatiile de proportii provocate de Katrina cu o seara mai devreme decat sustine Administratia Bush ca ar fi fost informata, relateaza New York Times.
Un purtator de cuvant al FEMA , agentia federala pentru situatii de urgenta, a transmis un e-mail la 9:27 pm, luni, 29 august (ziua in care s-a rupt digul), sefului de Cabinet al lui Michael Chertoff. Mesajul informa despre existenta unor conditii "mult mai grave" decat ceea ce descria presa in relatarile sale. "Inundatiile sunt mult mai extinse si mult mai multi oameni sunt izolati, exista, de asemenea, incendii", informa mesajul.

CONTRADICTII. Oficiali ai Casei Albe au confirmat ca informatia despre cedarea digului a ajuns la sediul Presedintiei la miezul noptii, dar relatarile erau contradictorii. Mai mult, Michael Brown, fostul director al FEMA, a declarat ca, afland despre mesajul transmis de oficialul din New Orleans, care a fost martor ocular la dezastru, a anuntat Casa Alba chiar in acea noapte. "Sunt absolut sigur ca la Casa Alba s-a inteles cat de grava era situatia, ca digul cedase si ca echipele nu mai puteau face fata", a declarat Brown pentru The New York Times.
Anchetatorii incearca sa afle de ce George W. Bush si Chertoff au declarat ca au fost informati abia a doua zi, marti, despre cedarea digului, spunand ca au crezut initial ca uraganul trecuse fara sa provoace o catastrofa. Comisia de ancheta a adunat aproape 800.000 de pagini de documente, marturii si interviuri care ilustreaza erorile care au condus la "ceea ce se recunoaste ca a fost un raspuns necorespunzator al Administratiei fata de cel mai mare dezastru national din istoria moderna a tarii", sustine cotidianul citat.

×
Subiecte în articol: externe