x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretele văduvelor lui Bin Laden

Secretele văduvelor lui Bin Laden

de Sînziana Stancu    |    09 Mai 2011   •   20:41
Secretele văduvelor lui Bin Laden
Sursa foto: /Reuters

164560-bin-laden-in-casa.jpgAmal, tânara din Yemen cu care Osama bin Laden s-a căsătorit în 2000, a acceptat să facă dezvăluiri despre familia teroristului saudit anchetatorilor pakistanezi. Ultima şi cea mai tânără dintre cele şase soţii ale celui mai căutat criminal de pe planetă a povestit că înainte de a se ascunde timp de cinci ani în casa din Abbottabad, familia teroristului saudit a locuit doi ani şi jumătate în satul Chak Shah Mohammad, din districtul Haripur, aflat în nordul Pakistanului. Aceste dezvăluiri au dus la concluzia că Bin Laden părăsise zonele tribale de la graniţa cu Afganistanul încă din 2003 su 2004, unde ar fi fost mai uşor de găsit, preferându-le pe cele urbane din nordul Pakistanului, unde ar fi dat mai puţin de bănuit. Aceste manevre ale liderului Al Qaida i-au făcut suspicioşi pe americani, care cred că a existat o oarecare complicitate între serviciile de securitate pakistaneze şi extremiştii pakistanezi, fapt pentru care Washingtonul a criticat Islamabadul ca a folosit o "dublă măsură" în cooperarea antiteroristă, scrie presa franceză.

Mama lui Hamza, favorita

Celelalte două soţii ale lui Bin Laden găsite după atacul american în locuinţa secretă a liderului Al Qaida din Abbottabad, Oum Hamza (Mama lui Hamza) şi Oum Khaled, ambele de origine saudită, urmează a fi interogate de serviciile secrete pakistaneze. Despre ele, Amal a spus că ştiu foarte multe secrete despre reţeaua teroristă a lui Bin Laden, mai ales Oum Hamza. "Era favorita lui Bin Laden, pentru că avea studii islamice", a povestit Nasser al-Bahri, fosta gardă de corp a lui Bin Laden în peioada 1997-2000, la Kandahar.

Oum Hamza devenise sfetnicul de nădejde al teroristului saudit, care se sfătuia mai întâi cu ea pentru deciziile pe care trebuia să le ia. Avea mare încredere în această femeie cu 8 ani mai mare decât el, care provenea dintr-o familie înstărită din Mecca şi de la care nu a avut decât un singur copil, un băiat, pe Hamza. Al Bahri a mai dezvăluit că Oum Hamza era şi un fel de "mamă a tuturor adepţilor jihadului. Media toate problemele de cuplu şi le ajuta pe femei să nască" şi tot ea a fost cea care i-a învăţat Coranul pe toţi fiii lui Bin Laden. De asemenea, pe toţi "renegaţii" din familia Bin Laden, care aveau o educaţie precară, i-a învăţat să vorbească şi să scrie corect în limba arabă. Amal spune că Oum Hamza a fost un dintre soţiile pe care el le învăţase  să tragă cu arma.

Rivalele

|ntre familia teroristului saudit nu a fost mereu armonie. Erau rivalităţi între neveste, iar Oum a fost foarte furioasă când a aflat că Bin Laden urma să se căsătorească, la 43 de ani, cu Amal, care avea atunci doar 17. "Oum Hamza nu a stat decât câteva ore la nuntă, iar atmosfera a fost apăsătoare" , îşi aminteşte Al-Bahri. Chiar şi unii dintre fiii teroristului s-au arătat furioşi din cauza căsătoriei lui cu Amal. Saad, Mohammad şi Othman, fiii cei mari ai lui Bin Laden, l-au certat atunci pe tatăl lor. "Cum poţi să te căsătoreşti cu o fată care este mai mică şi de cât unii dintre copiii tăi?", l-a întrebat atunci Saad.

Dar faptul fusee consumat. Bin Laden aranjase căsătoria cu Amal şi trimisese deja garda lui de corp ce 5.000 de dolari, ca "dotă" la familia viitoarei lui mirese, din Yemen. În faţa lui Saad, el s-a eschivat, spunând că n-a ştiut că fata are doar 17 ani şi că i se spusese că avea 2 sau chiar 30 de ani. Bin Laden şi Amal au avut împreună o fiică, Safiyah, născută la Kandahar, cu puţin înainte de atentatele teoriste din 11 septembrie 2001, din America.

 

×
Subiecte în articol: neveste bin laden