x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful securităţii cibernetice germane, bănuit de contacte cu serviciile secrete ale Moscovei

Şeful securităţii cibernetice germane, bănuit de contacte cu serviciile secrete ale Moscovei

11 Oct 2022   •   09:00
Şeful securităţii cibernetice germane, bănuit de contacte cu serviciile secrete ale Moscovei

Şeful securității cibernetice din Germania este investigat şi ar putea fi demis din cauza relaţiilor sale neclare cu serviciile de informaţii ruse.

Arne Schönbohm nu se mai bucură de încrederea ministrului de Interne, Nancy Faeser, care a anulat tradiţionala prezentare comună a raportului anual al Oficiului Federal pentru Securitate Cibernetică, pe care îl prezidează Schönbohm.

Ţinta este aşa-numitul German Cyber ​​​​Security Council, o asociaţie fondată de acelaşi funcţionar în urmă cu zece ani şi recent subiect de puternice critici pentru cooperarea strânsă cu serviciile secrete de la Moscova. Potrivit unui material difuzat pe postul ZDF, a doua reţea publică, Schönbohm, chiar dacă nu mai este la cârmă, ar fi în continuare în contact permanent cu organizaţia care reuneşte experţi şi companii publice şi private.

În august, şeful securităţii cibernetice germane a participat la jubileul asociaţiei, unde a ţinut discursul principal. Un indiciu puternic al relaţiilor ambigue ale Consiliului de Securitate Cibernetică cu Moscova este prezenţa în rândul asociaţilor săi, până de curând, a Protelion, o companie germană-soră a grupului rus O.A.O Infotecs, fondată de un fost agent KGB. Potrivit ZDF, fondatorul ar fi fost premiat pentru meritele sale de Vladimir Putin.

În acest timp, creşte îngrijorarea că infrastructura critică a Germaniei este vizată de ruşi din cauza sprijinului acordat de Berlin pentru Ucraina. Mai ales după ce un aparent act de sabotaj, din weekendul trecut, a paralizat întregul trafic feroviar din regiunile de nord-vest ale ţării, din Saxonia Inferioară până în Schleswig-Hollstein, pentru mai bine de trei ore.

La început, Deutsche Bahn spusese că este un defect al sistemului radio digital al trenurilor, dar ulterior guvernul a admis o cauză intenţionată.

Potrivit ministrului Trnsporturilor, Volker Wissing, două cabluri au fost tăiate. Un document intern al Parchetului Federal nu ar exclude rolul unui stat în actul de sabotaj, în timp ce preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului, Anton Hofreiter, s-a referit în mod explicit la o posibilă implicare a Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×