Soldații săi nu i-au zărit niciodată fața, iar comandanții nu au văzut din liderul lor decât un om cu mască. Spre deosebire de Osama bin Laden și Ayman al-Zawahiri, nu transmite mesaje video. Există doar două fotografii ale sale considerate autentice, dar nu seamănă între ele. Numele cu care este pomenit cel mai des, Abu Bakr al-Baghdadi, nu este neapărat cel real; americanii i-au mai pus două pe oferta de 10 milioane de dolari pentru orice informație care ar duce la prinderea sau uciderea lui. Nu se știe unde locuiește, speculându-se că fieful său ar fi Raqqa - prima capitală regională pe care a cucerit-o în Siria. Acesta este stăpânul Islamic State in Irak and Levant (ISIS), organizația jihadistă care a trimis un val de șoc în întreaga lume după ce a ocupat luna aceasta orașul Mosul, al doilea ca mărime din Irak, punând pe fugă 30.000 de soldați care îl apărau. Porecla lui al-Baghdadi a venit de la sine: Șeicul Invizibil.
Legiunea Străină a jihadului
Se crede că Abu Bakr al-Baghdadi s-a născut în 1971 în orașul irakian Samarra, la nord de Bagdad, și s-ar fi alăturat fundamentaliştilor în 2003, puțin după invazia forțelor aliate conduse de SUA. Unele rapoarte arată că până în acel moment ar fi fost imam într-o moschee. Cert este că a ajuns lider al "francizei" al-Qaeda din Irak, din rândurile căreia avea să-și creeze propria organizație. S-a remarcat în 2010, când a încercat să fuzioneze cu gruparea omoloagă din Siria, al-Nusra Front.
Baghdadi a refuzat să dea ascultare liderului rețelei al-Qaeda, Zawahiri, care i-a cerut să lase lupta din Siria pe seama al-Nusra și să se concentreze pe Irak. În aprilie anul trecut a înființat ISIS – autoproclamată stat cu teritoriul în Irak şi Siria.
Cifrele privind ISIS au fost revizuite în creștere, în ultimele zile: de la 3.000 de luptători, BBC apreciază acum că efectivele ar fi în jur de 10.000.
ISIS este un fel de "aripă tânără" desprinsă din al-Qaeda. Baghdadi, privit ca un comandant și tactician, atrage mai repede tinerii în organizația sa decât al-Zawahiri, care este un teolog islamist. Din punct de vedere al naționalităților, ISIS poate fi considerată o Legiune Străină a jihadistilor: organizația se laudă că are în rândurile sale fanatici din Marea Britanie, Franța, Germania, Statele Unite, din Caucaz și Lumea arabă. Profesorul Peter Neumann, de la Colegiul Regal din Londra, apreciază că 80% dintre voluntarii străini care luptă împotriva guvernului în Siria sunt membri ISIS.
Organizația lui Abu Bakr al-Baghdadi a funcționat la început pe bază de donații primite de la bogătași din țările Golfului - în special saudiți și kuwaitieni - care sponsorizează lupta pentru răsturnarea președintelui sirian Bashar al-Assad. Cucerind teritorii în Siria, ISIS a început să-și asigure propriile venituri vânzând petrol extras din estul țării și antichități din site-urile arheologice, dar și impunând taxe oamenilor de afaceri. La începutul lunii, se estima că ISIS strânsese o avere în bani și bunuri de circa 900 de milioane de dolari.
Brusc, însă, Mosul-ul a căzut în mâinile luptătorilor lui Baghdadi, iar averea a crescut până la 2 miliarde de dolari. Sute de milioane de dolari (în bani și aur) au fost prada de război numai din filiala locală a Băncii Centrale irakiene.
Pocăiţi-vă şi veţi fi cruţaţi
Scopul final al ISIS este de a înființa un "stat islamic pur" în Irak şi Siria, eventual unindu-l cu alte teritorii din Liban până în Cipru!, sub conducere sunită.
În zonele ocupate, jihadiștii au instituit Sharia (legea religioasă). În Siria, relatează martorii, execuțiile sumare au ajuns un fapt divers. Judecătorii ISIS poartă întotdeauna centuri explozive și umplu închisorile cu oameni care au fumat, au băut alcool sau au întreținut relații sexuale în afara căsătoriei - fapte considerate crime împotriva Islamului. Un cercetător Amnesty International a strâns "un catalog șocant de abuzuri" la care sunt supuși deținuții, de la biciuire până la șocuri electrice.
Imediat după cucerirea Mosul-ului, ISIS a obligat femeile să nu mai părăsească locuințele decât în cazuri de stricta necesitate, iar bărbații să se roage de cinci ori pe zi la moschee. Militarilor irakieni li s-a transmis "să se pocăiască", pentru a fi cruțați. Multora nu le-a folosit, drumul ISIS spre Bagdad fiind presărat cu cadavre decapitate.
Washington Post l-a numit pe Abu Bakr al-Baghdadi "adevăratul moștenitor al lui Bin Laden", iar observatorii consideră că ISIS a depășit al-Qaeda și este acum cea mai periculoasă organizație jihadistă din lume.