x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seism diplomatic în zona Golfului

Seism diplomatic în zona Golfului

06 Iun 2017   •   09:25
Seism diplomatic în zona Golfului
Sursa foto: typhoonski/Getty Images/iStockphoto

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Libia au întrerupt, ieri, legăturile diplomatice cu Qatar, stat acuzat că destabilizează regiunea prin susținerea grupărilor teroriste, între care Stat Islamic și Al-Qaeda. Decizia duce la apariția celei mai grave crize apărute între puternicele state din Golf, aliate ale SUA. Prețul petrolului a crescut.

Arabia Saudită și-a închis granițele cu Qatar, izolând astfel aproape complet acest stat. Potrivit oficialităților de la Riad, citate de agenția saudită SPA, măsura a fost luată pentru „a proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului”. Concomitent, Emiratele Arabe Unite au acordat diplomaților qatarioți un termen de 48 de ore pentru a părăsi teritoriul federației. Conducerea din Abu Dhabi acuză autoritățile din Doha că „sprijină, finanțează și acceptă terorismul, extremismul și organizațiile sectante”, anunță agenția de stat WAM. De asemenea, linille aeriene „Etihad Airlines”, din EAU, au anunțat că suspendă zborurile din și spre Doha. De asemenea, Bahrain a anunțat că rupe relațiile cu Qatar, deoarece liderii din Doha „zguduie securitatea și stabilitatea noastră, amestecându-se în treburile interne ale țării”. Și Egipt a decis să pună capăt relațiilor cu Qatar, închizându-și frontierele aeriene și maritime pentru toate mijloacele de transport qatareze. Seismul diplomatic din Golf a intervenit după ce, în urmă cu două săptămâni, aceleași patru state arabe au blocat site-urile de știri din Qatar, între care influenta rețea „Al Jazeera”. Acestea difuzaseră comentarii atribuite emirului qatariot Tamim ben Hamad Al-Thani, care erau favorabile Iranului, dușmanul de moarte al saudiților, lăudau relațiile dintre Doha și Israel și conțineau aprecieri la adresa mișcării libaneze șiite Hezbollah. Autoritățile de la Doha au dezmințit imediat aceste „comentarii false” atribuite emirului, afirmând că au fost publicate de hackeri care au preluat controlul asupra agenției oficiale de presă QNA. În ultima vreme, statele vecine s-au arătat extrem de îngrijorate de influența financiară și politică regională crescândă a liderilor qatarioți, ajutați de popularitatea rețelei „Al Jazeera”, care a devenit de departe cel mai urmărit post din lumea arabă.

 

Aliate apropiate ale cinci dintre statele arabe implicate în criză, SUA le-au cerut acestora să-și rezolve divergențele și să rămână unite în lupta contra terorismului.

×
Subiecte în articol: Qatar