Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a zguduit Italia, zona cea mai afectată fiind centrul Peninsulei. Bilanţul provizoriu valabil ieri la închiderea ediţiei era de peste 100 de morţi şi 50.000 de persoane rămase fără adăpost.
Oraşul medieval L'Aquila, situat la o sută de kilometri de Roma, a fost cel mai afectat de seismul înregistrat ieri în Italia. Bilanţul provizoriu anunţat ieri după-amiază de ministrul de Interne, Roberto Maroni, indica peste 100 de morţi, între 3.000 şi 10.000 de locuinţe distruse şi 50.000 de persoane rămase fără adăpost, potrivit BBC.
Printre victime nu se află şi cetăţeni români, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, dar informaţii neoficiale arată că un copil al unui cuplu de români ar fi pierit în urma cutremurului.
ÎNGROZIŢI DE REPLICI
Autorităţile au mobilizat sute de membri ai echipelor de salvare, care caută eventuali supravieţuitori cu ajutorul câinilor special antrenaţi. În L'Aquila, intervenţia este îngreunată de tentativele populaţiei de a părăsi cât mai repede zona, de teama replicilor seismului.
Tot aici, pagubele materiale sunt cu atât mai semnificative cu cât centrul istoric al localităţii a fost aproape distrus. Premierul Silvio Berlusconi a decretat starea de urgenţă şi l-a desemnat pe şeful autorităţii de protecţie civilă, Guido Bertolaso, coordonator al acţiunilor de salvare. Premierul şi-a anulat vizita în Rusia, pe care urma să o întreprindă ieri alături de peste o mie de oameni de afaceri italieni, relatează AFP. "Va trece mult timp până vom şterge urmele acestei catastrofe", a spus Berlusconi.
De parcă tragedia în sine nu ar fi fost suficientă, italienii au găsit şi prilejul de a declanşa un scandal. Protagonistul este un cercetător de la Institutul de Fizică Nucleară, despre care presa italiană scrie că a avertizat autorităţile cu privire la iminenţa unui seism de proporţii. Giampaolo Giuliani îşi baza teoria pe modul în care un gaz eliberat de scoarţa terestră înainte de cutremur poate fi folosit pe post de avertisment. Data avansată de el pentru producerea seismului fusese 29 martie.
Avertismentul lui Giuliani nu a trecut neobservat de autorităţile italiene, doar că a avut parte de o reacţie cu totul diferită de cea scontată. Fizicianul s-a ales cu critici şi a fost acuzat că alarmează inutil populaţia. Trimitere la spusele lui făcuse inclusiv actualul coordonator al operaţiunilor de salvare, Guido Bertolaso, care vorbea la 31 martie despre "acei imbecili care se distrează să dea ştiri false".
Citește pe Antena3.ro