x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șase seismologi italieni, închiși pentru șase ani pentru că nu au prezis un cutremur

Șase seismologi italieni, închiși pentru șase ani pentru că nu au prezis un cutremur

22 Oct 2012   •   20:01
Șase seismologi italieni, închiși pentru șase ani pentru că nu au prezis un cutremur

Șase seismologi italieni și un fost oficial guvernamental au fost condamnați la șase ani de închisoare pentru ucidere din culpă, fiind acuzați că au dat asigurări că nu există șanse de cutremur major, înainte de seismul din 2009 din L'Aquila, care a ucis 309 oameni, informează BBC.

Procurorii spun că acuzații au indus populația în eroare prin declarațiile lor, în timp ce avocații apărării susțin că nu există metode prin care cutremurele de mari proporții pot fi prezise.

Cei șapte acuzați, toți membri ai Comisiei Naționale pentru Prevenirea Riscurilor Majore, au fost judecați pentru că au furnizat: ”informații inexacte, incomplete și contradictorii și au efectuat o cercetare aproximativă și ineficientă a activității seismice din zonă”.

Regiunea L'Aquila a fost zguduită de mai multe cutremure de mică intensitate, în primăvara anului 2009. Cei șase seismologi și oficialul guvernamental au dat atunci asigurări că nu există șanse de producere a unui seism devastator. Pe 6 aprilie 2009, însă, s-a produs un cutremur de 6,3 grade, care a dus la moartea a 309 persoane.

În rechizitoriu, procurorii au citat declarațiile unuia dintre martori, al cărui tată a murit în timpul seismului. Guido Fioravanti și-a sunat mama, în noaptea cutremurului.

"Îmi amintesc tremurul din vocea ei. Cu alte ocazii ar fi fugit, dar s-au decis să rămână după ce au auzit declarațiile Comisiei pentru Prevenirea Riscurilor”, a declarat martorul.

Pe lângă anii de închisoare, inculpații au fost obligați să plătească și costurile de judecată, precum și compensații către victime. Acest caz a alarmat comunitatea științifică din Italia. Peste 5.000 de oameni de știință au semnat o petiție prin care președintele Giorgio Napolitano este rugat să intervină. 

×