x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatorii cehi vor contesta din nou Tratatul de la Lisabona

Senatorii cehi vor contesta din nou Tratatul de la Lisabona

de Sînziana Stancu    |    18 Sep 2009   •   00:00

Senatori liberali eurosceptici din Cehia vor contesta, la 29 septembrie, la Curtea Constituţională, Tratatul de la Lisabona.



"Va fi vorba despre o cerere vizând examinarea conformităţii Tratatului de la Lisabona cu ordinea constituţională", a declarat Jiri Oberfalzer, senator din cadrul Partidului Liberal (OSD), citat de AFP . "Petiţia noastră se întinde pe sute de pagini", a adăugat el, precizând că, "de  data aceasta, vom ataca zeci de prevederi din text".

La impulsul preşedintelui eurosceptic ceh, Vaclav Klaus, senatorii OSD au sesizat, pentru prima dată, Curtea Constituţională în 2008. Curtea a respins argumentele lor referitoare la  anumite paragrafe consacrate transferurilor de competenţe naţionale către Bruxelles, fără a se pronunţa însă asupra întregului text.

REALIST

"Nu mă aştept ca această Curte să declare Tratatul neconform", a afirmat Oberfalzer, recunoscând totodată că rămâne "realist". "Însă eu cred că aceasta ar putea face acelaşi lucru pe care l-a făcut Curtea Constituţională a Germaniei, care a stabilit condiţiile în care Tratatul de la Lisabona va fi în conformitate cu ordinea constituţională germană, şi anume să suspende ratificarea până la clarificarea acestora", a mai spus senatorul eurosceptic.

×
Subiecte în articol: externe