x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Septembrie, șocant de fierbinte

Septembrie, șocant de fierbinte

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2023   •   06:45
Septembrie, șocant de fierbinte

Temperaturile de luna trecută înregistrate în toată lumea au fost cele mai mari înregistrate vreodată, au anunțat climatologii europeni. Septembrie 2023 a fost cu aproape un grad mai cald decât media înregistrată în această lună între 1991 și 2020 și cu o jumătate de grad față de media din 2020.

Experții cred că emisia gazelor cu efect de seră și fenomenul El Niño au contribuit la acest record. Unii specialiști s-au declarat șocați de cifrele înregistrate.

 

Unul dintre aspectele pe care cercetătorii climatologi le urmăresc este diferența dintre temperaturile actuale și cele de pe vremea când combustibilii fosili nu erau folosiți pe scară largă. Făcând comparația, septembrie 2023 a fost cu 1,75 grade peste temperaturile din perioada preindustrială și este cea mai mare diferență pentru o singură lună, înregistrată vreodată.

 

Căldura extremă persistă și luna aceasta, depășind recordurile din multe zone, printre care și Spania.

 

Experții speră că datele alarmante vor pune mai multă presiune pe politicienii care se pregătesc pentru summitul COP28 - conferința ONU privind schimbările climatice - care începe luna viitoare.

×
Subiecte în articol: septembrie temperaturi