x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia acuză comunitatea internaţională de standarde duble în cazurile Catalonia şi Kosovo

Serbia acuză comunitatea internaţională de standarde duble în cazurile Catalonia şi Kosovo

03 Oct 2017   •   15:18
Serbia acuză comunitatea internaţională de standarde duble în cazurile Catalonia şi Kosovo

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a acuzat marţi puterile mondiale de folosire a unor standarde duble prin refuzul de a accepta referendumul privind independenţa Cataloniei, după ce în 2008 ele au salutat separarea Kosovo de restul Serbiei, transmite Reuters. 

Provincia Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în februarie 2008, un anunţ acceptat de către Washington şi de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar respins de Belgrad şi aliaţii săi. 

După aproape un deceniu, duminică, alegătorii din Catalonia s-au pronunţat pentru independenţă faţă de Spania într-un referendum declarat neconstituţional de către guvernul de la Madrid. 

''Sunt deranjat de dublele standarde folosite de comunitatea internaţională'', a declarat Ivica Dacic pentru postul public sârb de radio şi televiziune RTS. 

''Uniunea Europeană nu va afirma niciodată că a făcut o eroare atunci când a recunoscut Kosovo, dar acea decizie va exploda. Cutia Pandorei a fost deschisă'', a subliniat Dacic. 

Poziţia Belgradului privind Kosovo a fost unul dintre principalele obstacole în calea aderării Serbiei la Uniunea Europeană. Bruxellesul susţine că Serbia trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Pristina şi să renunţe la blocarea eforturilor Kosovo de a adera la organismele internaţionale. 

''Cum se poate ca referendumul să fie invalid în Catalonia, iar în Kosovo independenţa să poată fi făcută fără unul (referendum n.r.) ?'', a declarat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic după o întrevedere cu omologul său grec, Prokopis Pavlopoulos. AGERPRES

×