x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov acuză Occidentul, la ONU, că a tolerat atacurile Ucrainei în Donbas

Serghei Lavrov acuză Occidentul, la ONU, că a tolerat atacurile Ucrainei în Donbas

22 Sep 2022   •   21:36
Serghei Lavrov acuză Occidentul, la ONU, că a tolerat atacurile Ucrainei în Donbas
Sursa foto: Hepta

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a respins, în cadrul Consiliului de Securitate ONU, acuzaţiile Occidentului la adresa Rusiei şi a criticat susţinerea oferită Ucrainei, acuzând că Administraţia de la Kiev beneficiază de "impunitate".

"Kievul îşi datorează impunitatea partenerilor occidentali", a declarat Serghei Lavrov, conform cotidianului Le Monde, într-o declaraţie oficială făcută la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, în New York.

Lavrov a respins acuzaţiile Occidentului privind crimele de război comise de armata rusă în Ucraina şi a denunţat activităţile militare ucrainene în regiunile separatiste începând din 2014.

"Statele Unite şi aliaţii lor, prin complicitatea organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului, au acoperit crimele comise de regimul de la Kiev", a acuzat ministrul rus de Externe, susţinând că populaţia din Donbas "a suferit". "Washingtonul,
Parisul, Berlinul au închis ochii în mod cinic la problema din Donbas", a acuzat Lavrov, potrivit postului francez LCI, subliniind că a fost "inevitabilă" intervenţia militară rusă, pe care Moscova o numeşte "operaţiune specială".

La aceeaşi reuniune, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a catalogat drept "total inacceptabile" afirmaţiile despre un conflict nuclear şi a avertizat Rusia asupra planurilor de anexare a unor regiuni din sud-estul Ucrainei. Referendumuri în sensul unirii cu Rusia sunt programate în următoarele zile în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate în mare parte sub ocupaţie rusă şi reprezentând 15% din teritoriul Ucrainei.

"Orice anexare a teritoriului unui stat de către alt stat, prin ameninţare sau prin utilizarea forţei, reprezintă încălcări ale Cartei ONU şi ale legislaţiei internaţionale", a afirmat Guterres.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat miercuri că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului rus.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: serghei lavrov