x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Șoigu a decorat piloții avioanelor de luptă care ar fi provocat prăbușirea dronei americane în Marea Neagră

Serghei Șoigu a decorat piloții avioanelor de luptă care ar fi provocat prăbușirea dronei americane în Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2023   •   21:30
Serghei Șoigu a decorat piloții avioanelor de luptă care ar fi provocat prăbușirea dronei americane în Marea  Neagră
Sursa foto: Hepta

Cei doi piloți ai avioanelor militare care au interceptat drona americană deasupra Mării Negre au fost decorați de Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, scrie Reuters.

Avioanele de luptă Su-27 ar fi provocat prăbușirea dronei deși aceasta se afla în spațiul aerian internațional. Incidentul a suscitat discuții directe deoarece este prima confruntare directă între  Rusia și SUA, în contextul războiului din Ucraina. 

Washingtonul dă vina pe forțele aeriene ruse că ar fi eliberat combustibil asupra dronei și i-ar fi atins elicea din spate în mod intenționat, în timp ce Moscova neagă acuzațiile. 

Pentagonul susține că avioanele rusești s-au apropiat de drona MQ-9 care se afla într-o misiune de recunoaștere deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional și au provocat prăbușirea ei, acțiunea acestora durând circa 40 de minute. SUA a prezentat și o înregistrare video editată, care arată cum unul dintre avioanele rusești eliberează combustibil în apropierea dronei și apoi o elice avariată. 

De cealaltă parte, Moscova neagă implicarea în incident.

"Ca urmare a unei manevre bruşte în jurul orei 09:30, vehiculul aerian MQ-9 fără echipaj uman a intrat într-un zbor necontrolat şi a intrat în coliziune cu suprafaţa apei", a transmis Ministerul rus al Apărării, care a precizat că drona zbura  cu transponderele oprite și încălca restricțiile privitoare la spațiul aerian al Rusiei. 




 

×