x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sfaturi pentru întreţinerea relaţiilor cu Rusia

Sfaturi pentru întreţinerea relaţiilor cu Rusia

30 Oct 2009   •   00:00

Colaborarea cu Rusia este necesară pentru prevenirea colapsului în regiunea Eurasia, susţine Andrei Ţigankov, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea de stat din San Francisco. Potrivit postului de radio Europa Liberă / Radio Libertatea, citat de Mediafax, Ţigankov spune că, în pofida implicării Statelor Unite ca protector al unora dintre noile state, foste sovietice, din regiune, rol jucat anterior de Rusia, zona nu a devenit mai stabilă sau mai liniştită, ci continuă să se dezintegreze. Birocraţii de la Washington şi Bruxelles nu au reuşit să înţeleagă, în opinia expertului, că nu au resursele, voinţa şi experienţa pentru stabilizarea acestei regiuni complexe.

"Prevenirea colapsului în Eurasia necesită recunoaşterea rolului Rusiei în stabilizarea regiunii", iar punerea în practică şi nu doar retorica privind acest lucru ar putea pune la locul lor "multe piese din puzzle-ul regiunii". Astfel, livrarea energiei va deveni mai sigură, guvernele din regiuni contestate ca Georgia, Ucraina şi Republica Moldova ar putea obţine mai multă legitimitate, iar conflictele "îngheţate" ar avea o mai bună oportunitate să fie soluţionate.

Recenta revenire a Rusiei este un răspuns la nerecunoaşterea ei ca o putere vitală şi ca un partener al Occidentului, consideră expertul. Dacă Rusia alege să se dedice obstrucţionării politicilor occidentale în Eurasia, dinamica regiunii se va schimba. Astfel, Ucraina şi Republica Moldova s-ar putea dezintegra, aşa cum s-a întâmplat cu Georgia, în timp ce Asia Centrală şi Azerbaidjanul ar putea să devină mai instabile, consecinţele fiind impredictible, subliniază expertul, adăugând că chiar şi Rusia ar avea de suferit.

Este necesar, de asmenea, ca "puterile neruseşti să fie şi ele implicate ca participanţi" în stabilirea unor angajamente colective de securitate în regiune, estimează expertul. El pledează pentru dezvoltarea de evaluări comune a ameninţării la adresa securităţii şi o coordonare mai apropiată înte politicile celor mai importanţi doi actori în regiune, NATO şi Organizaţia pentru Cooperare din Shanghai (SCO).

De asemenea, pentru a restabili capacitatea de a funcţiona şi a furniza servicii de bază rezidenţilor săi, "extrem de importantă este curmarea naţionalismului rusofob", subliniază Tsygankov. În opinia sa, reconstruirea unui imperiu centrat în jurul Rusiei este la fel de periculoasă, alternativa fiind "emergenţa unei comunităţi de naţiuni transparente economic şi cultural, cu puternice legături cu fosta metropolă". "Obiectivul principal ar trebui să fie consolidarea încrederii Rusiei ca o mare putere regională, în paralel cu descurajarea angajării ei într-un comportament revizionist", conchide expertul.

×
Subiecte în articol: externe