Zeci de directori ai BAE Systems şi foşti responsabili ai companiei britanice reintră in următoarele două luni in colimatorul Biroului pentru Fraude Grave de la Londra.
Ancheta in cazul dării de mită de către compania BAE Systems diverşilor responsabili din mai multe ţări ale lumii, intre care şi Romănia, este reluată la aproximativ un an de la oprirea investigaţiei, de fostul premier Tony Blair, privind un contract incheiat intre BAE şi Regatul Saudit. Blair şi lordul Goldsmith, fost procuror general, şi-au justificat atunci decizia prin evitarea unui "dezastru" - Arabia Saudită ameninţase că, dacă Londra nu opreşte ancheta, colaborarea intre cele două ţări in materie de schimb de informaţii legate de campania mondială antiteroristă va inceta.
Potrivit săptămănalului britanic Sunday Times, Biroul pentru Fraude Grave (SFO) se pregăteşte intens pentru interogarea mai multor directori şi foşti responsabili ai BAE Systems. Ancheta de corupţie impotriva grupului BAE revine in cazul unor contracte de armament cu Africa de Sud, Romănia, Tanzania, Cehia şi Chile.
DOUÃ... LUNI. Interogatoriile din următoarele două luni se vor axa, in principal, pe şase contracte separate şi pe contextele in care 80 de milioane de lire sterline (circa 111 milioane de euro) au fost aruncate pe comisioane secrete. Totodată va fi reluată examinarea contractului incheiat cu Romănia, in contextul achiziţionării de către statul romăn a două fregate la măna a doua.
Se va reexamina şi contractul de offset (de 116 milioane de lire sterline) pe care Bucureştiul l-a semnat cu Londra. Poziţia BAE continuă să fie neschimbată, informează Sunday Times. Compania a negat de la bun inceput acuzaţiile de corupţie şi a insistat asupra colaborării constante cu anchetatorii britanici.