x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Shanghai încearcă să se împace cu firmele străine după lockdown-ul de 2 luni

Shanghai încearcă să se împace cu firmele străine după lockdown-ul de 2 luni

08 Iun 2022   •   20:05
Shanghai încearcă să se împace cu firmele străine după lockdown-ul de 2 luni

Oficialii din Shanghai încearcă să readucă încrederea în rândul firmelor multinaționale afectate și frustrate de blocarea orașului împotriva COVID-19, organizând mai multe întâlniri cu firmele străine și ușurând o cerință cheie la frontieră pentru lucrătorii din străinătate.

Imaginea celui mai cosmopolit oraș din China și a celui mai mare centru de afaceri a fost grav afectată de cele două luni de izolare, nenumărați expatriați fiind relocalizați, iar companiile străine avertizând că își reconsideră planurile de investiții.

Guvernul din Shanghai intenționează să organizeze 20 de întâlniri în această lună cu firmele străine angajate în industrii-cheie precum automobilele, comerțul, semiconductorii și biomedicina, potrivit unui raport publicat de Jiefang Daily, un ziar susținut de guvernul din Shanghai. Raportul a fost postat pe site-ul orașului Shanghai, conform Reuters.

Firmele ar urma să fie alese din principalele țări și regiuni de investiții, inclusiv din Statele Unite, Europa, Japonia și Coreea de Sud.

La prima dintre cele două întâlniri organizate până acum au participat directori de la companii americane de top, precum Procter & Gamble și Johnson & Johnson, potrivit raportului. La cea de-a doua întâlnire au participat producătorii auto Tesla, General Motors și Ford.

Companiile nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii miercuri.

În plus, Camera de Comerț Europeană a declarat marți că a fost informată în timpul unei întâlniri cu viceprimarul orașului că Shanghai nu va mai solicita scrisori oficiale de invitație, așa-numitele scrisori PU, pentru străinii care se întorc la muncă și pentru persoanele aflate în întreținerea lor, abordând ceea ce a devenit o problemă pentru comunitatea de expatriați.

China a cerut, de la începutul anului 2020, străinilor să obțină scrisori PU ca parte a cererii de viză, deoarece a înăsprit dramatic controalele la frontieră atunci când a lovit pandemia.

Multe firme se plânseseră de dificultățile și așteptările lungi pentru obținerea documentului, care împiedicau angajarea de personal străin.

Eliminarea acestei cerințe a fost „o inițiativă din partea guvernului central pentru a încuraja reluarea muncii și a producției în Shanghai", a declarat Camera Europeană.

În timpul închiderii, Shanghai a încercat să mențină fabricile deschise în cadrul operațiunilor cu „circuit închis", dar întreprinderile au declarat că aceste aranjamente au ridicat numeroase dificultăți.

Lipsa zborurilor către China - marea majoritate au fost anulate de mai bine de doi ani - rămâne, de asemenea, un obstacol cheie.

China a menținut ferm politica „zero-COVID" care vizează eradicarea răspândirii virusului, o abordare care este din ce în ce mai mult în dezacord cu restul lumii.

Joerg Wuttke, președintele Camerei de Comerț și Industrie a UE, a declarat că politica „zero-COVID" nu afectează doar atractivitatea Shanghaiului, ci și a Chinei în ansamblu, mai ales că alte piețe rivale se deschid și încearcă să atragă companiile din China.

„Lumea nu va aștepta China să curețe această mizerie", a spus el.

(sursa: Mediafax)

×