x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi actualul şef al FMI are probleme cu legea. Vezi de ce a decis justiţia franceză să o ancheteze pe Christine Lagarde

Şi actualul şef al FMI are probleme cu legea. Vezi de ce a decis justiţia franceză să o ancheteze pe Christine Lagarde

de Agerpres    |    04 Aug 2011   •   13:13

Justitia franceza a decis, joi, sa deschida o ancheta ce o vizeaza pe directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, ca urmarea a rolului sau intr-un dosar legat de controversatul om de afaceri Bernard Tapie, informeaza AFP.

Avizul a fost emis de Curtea de Justitie a Republicii (CJR), singura instanta abilitata in Franta sa judece ministri pentru fapte comise in exercitiul functiunii lor.
In luna mai, procurorul general de pe langa Curtea de Casatie, Jean-Louis Nadal, a sesizat Comisia de petitii a CJR estimand ca exista elemente susceptibile sa caracterizeze ''un abuz de autoritate'' din partea Christinei Lagarde, fost ministru al economiei, in procedura de arbitraj care a pus capat, in iulie 2008, conflictului dintre omul de afaceri Bernard Tapie si fosta banca publica Crédit Lyonnais pe tema vanzarii Adidas in 1993.
Tribunalul de arbitraj, jurisdictie privata, condamnase Consortium de Réalisation, structura politica ce gestiona pasivele Crédit Lyonnais, la plata catre Tapie a unor despagubiri de 285 milioane de euro, 400 milioane de euro inclusiv daunele morale.
In acea vreme, Bercy, sediul Ministerului francez al Economiei si Finantelor, estima ca Bernard Tapie n-ar trebui sa primeasca in cele din urma decat intre 20 milioane si 50 milioane de euro de la stat, din cauza unor diverse deduceri, indeosebi fiscale. Dar, potrivit unor parlamentari, suma pe care el a incasat-o ar fi fost mai mare de 200 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: FMI christine lagarde