x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Și CIA pune tunurile pe chinezi

Și CIA pune tunurile pe chinezi

15 Mai 2020   •   18:00
Și CIA pune tunurile pe chinezi
Sursa foto: White House photo by Paul Morse

Agenţia Centrală pentru Informaţii din SUA (CIA) suspectează că Administraţia din China a încercat să împiedice Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să lanseze în ianuarie alerta privind epidemia de coronavirus, în timp ce Beijingul făcea stocuri de echipamente medicale, afirmă surse citate de Newsweek.

Conform unui raport al CIA, Beijingul a ameninţat OMS că va întrerupe cooperarea într-o investigaţie privind coronavirusul, dacă organizația va decreta starea de urgenţă mondială. Conţinutul raportului CIA a fost confirmat de doi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane. Săptămâna trecută, un raport de evaluare al serviciilor secrete germane, citat de revista Der Spiegel, arăta că preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar fi exercitat personal presiuni asupra directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe 21 ianuarie. OMS a negat că ar fi intervenit direct Xi Jinping, dar a refuzat să răspundă dacă alţi oficiali chinezi au încercat să tergiverseze ori să modifice anunţul privind decretarea unei Urgenţe de Sănătate Publică. Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat de mai multe ori OMS că a avut o atitudine favorabilă Chinei şi a anunţat în martie suspendarea contribuţiei financiare a Statelor Unite.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat epidemia de coronavirus urgenţă mondială de sănătate publică, pe 30 ianuarie.

 

 

×