x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Si ei au cucerit America

Si ei au cucerit America

de Mihaela Biliovschi    |    09 Iul 2006   •   00:00

Dorel Nasui, Ovidiu Marin si Victor Chiriac. Trei nume de romani care sunt sinonime cu succesul in Statele Unite. Directori ai unor mari companii americane, ei sunt cei care au crezut cu tarie in "visul american". Si l-au transformat in realitate.

Corespondenta din Washington

Dorel Nasui, Ovidiu Marin si Victor Chiriac. Trei nume de romani care sunt sinonime cu succesul in Statele Unite. Directori ai unor mari companii americane, ei sunt cei care au crezut cu tarie in "visul american". Si l-au transformat in realitate.

Dorel Nasui este director executiv, presedinte si fondator al AIR Inc, USA. O companie prezenta in peste 50 de tari, concurand cu liderii mondiali in tehnologia comunicarii radio si servicii de inginerie, si unul din cei mai mari distribuitori Motorola.
Nu poti scrie povesti de succes ale romanilor din SUA fara sa vorbesti si despre el.

INCEPUTURI. Tanar si dornic sa scape din prinsoarea dictaturii ceausiste, Dorel a cautat cu disperare o cale de iesire din Romania. Soarta i-a zambit in 1986, cand a plecat fara sa se uite in urma. Avea la el cativa dolari si un milion de sperante. "Daca privesc acum in urma? Da, a fost greu. Am plecat din Romania fara sa clipesc. In SUA am luat totul de la capat. Practic, am renascut", povesteste intr-o limba romana curata.

A urmat apoi un proces de crestere, invatare si dezvoltare, pentru ca venise cu complexe, marca a comunismului. "Romanii au venit aici cu un handicap zdravan, si eu la fel. Dar nu au avut incotro, decat sa-l lase in urma si sa invete sa se descurce intr-o noua lume", spune cu vocea grava.

UN VESEL. La fiecare doua fraze il auzi razand. Un ras sanatos, care-ti da pofta de si mai multa vorba. Ar vorbi si toata ziua, mai ales despre istorie, politica, economie sau pescuit la musca, despre care spune ca e o arta in sine. Dorel e maramuresean si-i place sa i te adresezi cu "tu". Merge de trei, patru ori pe an acasa, unde-l asteapta mama, sora si doi frati. Cu ei vorbeste in dialect, din respect pentru familie si pentru traditie.

A DOUA FAMILIE. Comunitatea americana l-a adoptat dintr-o rasuflare. "Aici, toti suntem veniti din alta parte. Asta e America. Un popor exceptional de tolerant. Toti si-au oferit sprijinul, iar comunitatea de romani din Chicago e, cred eu, cea mai unita."

In Chicago si-a inceput cariera. Foarte repede a devenit angajat la Motorola. La doar patru ani de cand a pus piciorul pe taramul de dupa Ocean, Dorel Nasui si-a deschis propria firma. A materializat la maximum ocazia oferita, folosindu-si toate atributele: cunostinte, dorinta, dragostea de libertate, aprecierea fata de un popor care l-a adoptat si, mai ales, optimismul.

"Dictatura Ceausescu a fost o nenorocire contra romanului. Am luat primul si unicul «tren» spre Vest. Odata ce-ti iei responsabilitatea ai o singura sansa. Mergi sau crapi. M-a ajutat pregatirea solida pe care-o aveam din Facultatea de Automatica si Calculatoare Bucuresti", isi aminteste increzator maramureseanul din Chicago. "Nu aveam diploma la mine, ca m-ar fi oprit la granita daca ar fi gasit-o. Noroc ca americanii m-au crezut pe cuvant."

Ce-ar fi fost daca n-ar fi plecat? "As fi fost participant activ la asa-zisa Revolutie. Apoi, probabil ca as fi intrat in politica", spune Dorel Nasui, continuand cu o serie de discutii ce fac parte dintr-o alta fila a Jurnalului.

DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE. Ovidiu Marin a venit in SUA pentru studii, in 1991. Pana in urma cu trei ani a fost director la Centrul de Cercetari al Air Liquide din Chicago. A urmat transferul sau la sediul firmei din Paris, unde ocupa si in prezent functia de director pentru dezvoltarea afacerilor. Misiunea sa a ajuns aproape de final, si zvonurile spun ca va fi trimis la Huston, de unde Air Liquide coordoneaza activitatile in SUA. Air Liquide este lider mondial in gaze industriale, medicale si servicii conexe, cu operatiuni in peste 70 de tari.

"ACASA, LA CHICAGO". "A fost dragoste la prima vedere. E tara mea adoptiva pe care o iubesc", spune Ovidiu despre Statele Unite. Plecase in 1991 cu ideea clara sa studieze, sa-si dea doctoratul in inginerie mecanica la Universitatea din Illinois si sa se intoarca in tara. Primul scop l-a atins. Insa comunitatea americana si mediul i-au fost atat de propice, incat "acasa" inseamna acum Chicago. "Nu am venit cu ideea de a ramane. De ce am ramas? Pentru ca suntem convinsi ca aici, in Chicago, este casa noastra. Ne-am gasit o noua familie in adevaratul sens al cuvantului. Sunt oameni pe care-i privim ca pe parintii nostri adoptivi", spune Ovidiu despre el si sotia sa.

"BURDUSIT". Victor Chiriac are un palmares bogat in diplome si patente brevetate
DE NEOCOLIT. Nu poti scrie despre romanii de succes din SUA fara a-l mentiona pe Dorel Nasui
COMPLETARE. Ovidiu Marin si-a gasit o tara adoptiva, pe care o iubeste de la prima vedere

DOR DE TARA. Sigur ca i-a fost dor de Romania. Ar fi putut avea realizari echivalente celor de astazi daca ar fi spus Romaniei "acasa"? Tacere. Pur si simplu tacere pret de un minut. Are multa incredere in potentialul sau si este convins ca ar fi reusit sa avanseze si in Romania. Spune: "Da si nu. La plecarea din tara eram asistent universitar. Probabil as fi avut realizari diferite, insa la fel de importante.

Dar nu as fi avut experienta profesionala pe care o am astazi si nici contactul cu o multitudine de culturi pe toate continentele. Financiar, poate as fi avut aceleasi posibilitati, pentru ca Romania de astazi are oportunitati bune de a face bani". Dar nu banii l-au tinut in loc la Chicago. Ci caldura cu care l-a primit comunitatea americana.

"RACOLAREA". Intamplarea i-a adus in cale Air Liquide. L-au racolat, pentru ca romanul a aratat perseverenta si potential. Astazi, din sediul Air Liquide de la Paris, Ovidiu Marin controleaza investitii de zeci de milioane de dolari. Dar abia asteapta sa se intoarca acasa, la Chicago. Desi zvonurile spun ca e posibil ca Air Liquide sa-l trimita la sediul sau national din Huston, pe o pozitie mult mai importanta. El neaga acest lucru, dar evolutia sa in companie pur si simplu ne face sa credem ca va fi.

ATAC LA "FORTAREATA". Victor Chiriac a fost acceptat la Universitatea din Arizona, SUA, in ’94, unde si-a dat doctoratul in inginerie aerospatiala si mecanica. Tot atunci, cinci mari companii in microelectronica sponsorizau 12 doctoranzi, cei mai buni, intre care si Victor. In ’99, Motorola l-a vrut numai pentru ea, ca angajat. Dinauntrul ei, Victor a atacat "fortareata", iar astazi ocupa functia de director al Programului de Cercetare si Dezvoltare la Freescale Semiconductors, companie ce reprezinta o treime din vechea Motorola. Pe parcurs, lui Chiriac i-au fost brevetate doua patente si alte patru sunt pe drum. Diplome, premii si recunostinte sunt burdusite in palmaresul sau. Intr-un cuvant, Victor Chiriac si-a vazut "visul american" implinit.

PROVOCARI. De cand a ajuns in SUA, viata i-a asternut un covor rosu al provocarilor. La inceput lupta sa supravietuiasca intr-un program foarte competitiv. Acum lupta cu sine intr-un continuu proces al perfectionarii. "Ridic stacheta mereu", spune.

Plin de sine si increzator in puterea sa, si-a propus de la bun inceput un tel: "Sa pot construi pentru mine, ca apoi sa pot construi pentru altii".

INTELEPT. Competitia profesionala foarte dura din mediul de corporatie americana l-a adus cu picioarele pe pamant. "Credeam ca stiu totul. De fapt nu stiam prea multe. In fiecare clipa in lume se produce o mica revolutie. De aceea le spun tinerilor care vor sa vina aici sa citeasca, sa aiba incredere si sa stie ce vor."

Tanarul Victor a simtit urmele globalizarii pe propria piele. Si nu i-a fost usor: "Am vazut capete cazand. Oameni mari, directori, vicepresedinti de corporatie cazand pe ultimele locuri sau concediati in perioada crizei economice. Un profesionalism si o competitie de te ingrozesc. Tot timpul trebuie sa te reinventezi, ca vine valul din urma".

AMERICA DA. "Ce-ti da America? Iti da ceea ce meriti, ceea ce esti capabil si motivat sa faci. Iti da o sansa. Doar una."
Acum, in varsta de 37 de ani, Victor viseaza sa se intoarca in Romania "candva". "Sa creez podul inapoi." Sa cladeasca "visul roman, care sa-l completeze pe cel american", glumeste cu vocea-i emanand o energie molipsitoare.
×
Subiecte în articol: externe dorel victor chicago