x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi părăsită, şi luată de ape

Şi părăsită, şi luată de ape

de Carmen Plesa    |    06 Noi 2009   •   00:00
Şi părăsită, şi luată de ape
Sursa foto: Alberto Pizoli/AFP/MEDIAFAX

Veneţia ar putea fi acoperită de apă în secolul următor, este o teorie la modă de ceva ani. Întrebarea la ordinea zilei este dacă vor mai fi în zonă localnici care să asiste la neplăcutul moment, scriu jurnaliştii de la Newsweek.



De secole bune s-au tot făcut predicţii, mai mult sau mai puţin ştiinţifice, că Veneţia va fi la un moment dat acoperită de apă. De sute de ani, în fiecare an, apele ("acqua alta" - apa înaltă, cum o numesc italienii) inundă principalele pieţe ale oraşului şi străzile mai joase, provocând distrugeri în structura vechilor clădiri ale oraşului şi dându-i dureri de cap turistului care se vede nevoit să renunţe la plimbarea pe uscat prin Veneţia. Nivelul apei a crescut în lagună cu 24 cm în ultimul secol. Astfel, şi nici cele mai blânde predicţii nu-i dau Veneţiei mai mult de 100 de ani până va fi complet acoperită de ape.

Dar în acest moment pare să existe o ameninţare mai serioasă care planează asupra acestui pitoresc oraş.
Nu numai Veneţia intră la apa, ci şi... veneţienii. Astfel, studiile demografice arată că până în 2030 Veneţia nu va mai avea nici măcar un locuitor permanent. Oraşul, care în secolul al XIX-lea era una dintre emblemele europene în ceea ce priveşte activitatea culturală şi economică, riscă să rămână doar o faţadă goală, la fel de lipsită de viaţă precum măştile de carnaval.

DUSĂ LA GROAPĂ
Când veneţianul Matteo Secchi a început să-i numere pe locuitorii lagunei, în 2006, a concluzionat că oraşul are 62.027 de rezidenţi permanenţi, doar puţin peste jumătate din populaţia pe care o avea în urmă cu 30 de ani. De altfel, populaţia Veneţiei a început să scadă serios încă din 1960. Temându-se de ce-ar putea însemna scăderea populaţiei pentru oraş, Secchi şi alţi veneţieni au format o comunitate online: Venessia.com, pentru a supraveghea mai bine modul în care numărul localnicilor se micşorează.

Dar nu numai atât - şi-au propus ca, atunci când populaţia Veneţiei ajunge sub 60.000, să marcheze "evenimentul" cu o înmormântare simbolică.
Luna trecută, în laguna mai puteau fi număraţi doar 59.984 de locuitori, aşa că Secchi şi gaşca lui de prieteni au decis că e timpul să-şi respecte promisiunea şi să înceapă să organizeze ritualul funerar.

Astfel, la 14 noiembrie, un sicriu roşu, însoţit de un cortegiu format din trei gondole, va străbate canalele oraşului. "Este cu adevărat un semn tragic pentru acest oraş şi tot ce a însemnat cândva cultura veneţiană", spune Andrea Morelli, un veneţian care ţine la fereastra farmaciei sale de lângă Podul Rialto un ceas electronic ce numără populaţia oraşului. "Am fost abandonaţi. Suntem ruinaţi", mai adaugă Morelli.

Nu e un secret pentru nimeni că turiştii sunt cei care-i alungă pe veneţieni din oraşul lor. Diferenţa e că, până în urmă cu câţiva ani, vizitatorii erau mai ales cei care ţineau de "elite". Aceştia petreceau săptămâni sau chiar luni întregi în oraş şi "pompau" sume frumuşele în economia Veneţiei. Acum însă, din cauza numeroaselor zboruri ieftine care fac legătura între Veneţia şi mai toate colţurile Europei, dar şi a faptului că operatorii turistici preferă să ofere laguna la pachet cu Florenţa şi Verona, cea mai mare parte a vizitatorilor e formată din "turişti de o zi".

Aceştia vin, se plimbă puţin, cumpără suveniruri ieftine şi se întorc chiar în aceeaşi seară acasă ori aleg alt oraş italian pentru a se caza, pentru că e mai rentabil pentru portofelul lor. Autorităţile locale spun că cei mai mulţi dintre aceşti turişti nu numai că nu cumpără bilete pentru a vedea muzeele veneţiene, dar nici măcar nu se opresc să mănânce la restaurantele din oraş.

×
Subiecte în articol: externe