x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi sancţiuni, şi afaceri

Şi sancţiuni, şi afaceri

29 Ian 2010   •   00:00

Mai multe state europene care pledează pentru înăsprirea sancţiunilor economice împotriva Iranului derulează relaţii comerciale consistente cu Te heranul.



Aceasta este concluzia unui document al Ministerului israelian de Externe, dat publicităţii de  cotidianul Yedioth Ahronoth, în pagina electronică.

Pe lista statelor care au afaceri importante cu Iranul apare şi România, cu menţiunea că în 2009, ţara noastră a redus cu 58% importurile din Iran faţă de anul precedent.

Printre ţările cu rol de lider în comerţul cu Iranul se numără Spania, Franţa, Italia, Olanda şi Belgia, indică sursa citată.

În acelaşi timp, solicitările de sancţiuni mai aspre împotriva regimului de la Teheran, în speranţa de a-i opri programul nuclear, continuă să crească. Este foarte posibil însă ca statele care cer înăsprirea sancţiunilor să ajungă în conflict de interese cu firmele de pe teritoriul lor care fac afaceri cu Teheranul.

Statele din Uniunea Europeană au făcut comerţ cu Iranul în valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro în ultimii trei ani. Cifrele din 2009 au arătat o scădere de 4,5 miliarde de euro faţă de statistica din 2008. Scăderea a fost în principal un rezultat al crizei economice globale, dar comerţul a fost de asemenea afectat de disputele diplomatice. Însă unele ţări au crescut volumul comerţului cu Iranul. Printre ele se numără Republica Cehă, Estonia, Ungaria şi Polonia. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe