x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sigiliu prezidenţial pentru Barack Obama

Sigiliu prezidenţial pentru Barack Obama

de Mihaela Biliovschi    |    30 Oct 2008   •   00:00
Sigiliu prezidenţial pentru Barack Obama

Cu bucurie sau dezamăgire, americanii sunt convinşi în sinea lor că Barack Obama are şanse uriaşe să devină următorul preşedinte al Statelor Unite. Barack Obama însuşi e convins că va ieşi preşedinte, de altfel democratul şi-a confecţionat deja sigiliu prezidenţial.



De convins, i-au convins rezultatele sondajelor. Un lucru e clar: nu e lipsă de sondaje electorale cu mai puţin de o săptămână înainte de alegeri. Ceea ce îi nelămureşte pe experţii politici, însă, e numărul anormal de mare de alegători fie indecişi, fie independenţi.

PROCENTE PESTE PROCENTE
Diferenţa în rezultatele sondajelor variază, în funcţie de compania care le-a realizat. Fie că sunt doar două procente în favoarea democratului, fie că sunt chiar 14 procente, toate sondajele îl indică drept câştigător pe Obama. Dar rezultatele mai indică şi faptul că numărul alegătorilor indecişi este de 7-8 procente. "într-o ţară în care fiecare suflet are o opţiune politică, este foarte greu de crezut că avem atât de mulţi indecişi", şi-a exprimat frustrarea o prezentatoare de ştiri la CNN. Un taximetrist din New York, susţinător al republicanului McCain, spune că, în realitate, el crede că sunt mulţi alegători care preferă să ţină opţiunea electorală în anonimat. "Sunt mulţi care nu vor să spună cu cine votează, de teamă. Sunt convins că susţinători de-ai lui McCain preferă anonimatul, de frică să nu fie acuzaţi de rasism", a spus omul între două curse.

UNDE SUNT ALEGĂTORII?
Un alt prezentator de ştiri de la CNN a scăpat însă o ştire care nu a fost detaliată publicului: faptul că Barack Obama are doar cu două procente mai mulţi suporteri decât a avut democratul John Kerry în 2004. "Dacă Obama are cu doar două procente mai mult decât Kerry, iar McCain are cu mult mai puţini suporteri decât a avut Bush în 2004, atunci unde este restul de alegători?", a întrebat acesta, retoric. În timpul campaniei electorale din 2004, mass-media l-a prezentat pe John Kerry drept câştigător al alegerilor prezidenţiale, ideea a fost bazată pe rezultatul sondajelor de opinie. Când George W. Bush a fost declarat câştigător al alegerilor, John Kerry s-a întrebat retoric unde sunt alegătorii care l-au susţinut în timpul campaniei electorale.


Peste 12 milioane de americani au votat deja

Peste 12 milioane de americani au votat anticipat, până marţi, în cadrul alegerilor prezidenţiale, majoritatea pentru candidatul democrat, Barack Obama, potrivit unor informaţii incomplete, oferite de un expert citat de AFP. Potrivit profesorului Michael McDonald, care predă Ştiinţe politice la Universitatea George Mason, din Fairfax, şi colaborează cu grupul de reflecţie Brookings Institution din Washington, 12.623.528 de americani au votat deja până marţi. În statele unde datele au fost disponibile, Michael McDonald a ţinut cont şi de afilierea politică a alegătorilor. În Florida de exemplu, 44,7% din democraţi au mers la vot, faţă de 40% din rândul republicanilor. În Iowa, 49,4% din alegătorii democraţi au mers la vot, faţă de 28,3 procente dintre republicani. În Louisiana, raportul este de 57,9% faţă de 29,4 procente. Totuşi, numeroase state nu dispun de informaţii referitoare la afilierea politică a alegătorilor, concluziile lui McDonald fiind astfel incomplete.

×
Subiecte în articol: externe procente