Dacă au nevoie de ajutor la semnarea unui contract de muncă, dacă n-au fost plătiţi sau au fost trataţi abuziv, romănii care lucrează in străinătate se pot adresa unui sindicat infiinţat special pentru ei.
Dacă au nevoie de ajutor la semnarea unui contract de muncă, dacă n-au fost plătiţi sau au fost trataţi abuziv, romănii care lucrează in străinătate se pot adresa unui sindicat infiinţat special pentru ei.
Unii sunt plătiţi cu trei-patru euro pe oră, la cules, in Spania sau Italia, alţii căştigă mii de euro, cu slujbele pe care le au in domenii importante, in SUA sau Canada. Unii se incurcă in legislaţii care nu le permit accesul pe piaţa muncii - ca in Marea Britanie, alţii se lovesc de mentalităţi total diferite ale şefilor din zonele unde au serviciu - ca in Orientul Mijlociu. In total, ar fi cam patru milioane de romăni care muncesc in străinătate (cei mai mulţi in Spania), dintre care 1,5 milioane fără forme legale, spune Ion Voinea, preşedintele Sindicatului romănilor din străinătate. Organizaţia a fost constituită anul trecut, in octombrie de 15 economişti din diferite zone ale ţării, din care majoritatea a lucrat sau urmează să-şi deschidă activităţi in străinătate. Acestora li s-au alăturat aproape 200 de colaboratori care au acceptat să muncească fără bani, pentru că cei mai mulţi dinte ei s-au lovit de probleme cănd au lucrat in străinătate şi nu au avut parte de ajutor la vremea respectivă.
SUCURSALE IN EUROPA. Organizaţia are deja reprezentanţi in Barcelona, Madrid, Torino, Milano, Udine, Berlin - localităţi cu mari comunităţi de imigranţi romăni, insă va avea in vedere şi alte zone, cu ar fi statele nordice, aflate, mai nou, in topul preferinţelor romănilor care aleg să muncească in străinătate.
Pentru că ar fi greu să intre in contact direct cu atătea sute de mii de oameni, aflate pe toate continentele, sindicatul ţine legătura cu membrii săi cu ajutorul unui sistem informatic. Pentru ca datele să fie confidenţiale, fiecare membru primeşte o parolă şi un cont de e-mail, unde va purta corespondenţa cu privire la problemele sale de muncă. Sindicatul nu s-a făcut cunoscut pănă acum altfel decăt prin membrii şi colaboratorii săi, insă informaţia a circulat printre romănii din străinătate, iar căteva mii au cerut deja ajutor organizaţiei, in principal pentru rezolvarea unor litigii de muncă, iar o parte din ele au fost deja rezolvate.
ASISTENŢĂ PENTRU NEDREPTĂŢIŢI. Romănii pot cere sindicatului asistenţă juridică pentru revendicarea drepturilor băneşti sau profesionale, pentru a fi reprezentaţi in faţa autorităţilor romăne şi străine in vederea recunoaşterii vechimii in muncă sau a contribuţiei la fondurile de pensii. De asemenea, vor fi ajutaţi la semnarea unui contract de lucru, vor primi asistenţă atunci cănd sunt amendaţi sau concediaţi abuziv, ori lucrează peste programul normal.
Preşedintele sindicatului, Ion Voinea, spune că organizaţia ii poate ajuta la fel de bine şi pe cei care muncesc sau au muncit la negru, pentru a-şi recupera anumite drepturi. "Intotdeauna există o dovadă că omul acela a lucrat acolo, chiar dacă nu a făcut-o legal. Experţii noştri pot demonstra asta, de exemplu, pornind de la un simplu cont, prin care au fost rulaţi banii cu care a fost plătit acel om. Apoi, dacă e cazul, urmează un proces cu angajatorul, pentru recuperarea drepturilor respective".
CONTACT. Romănii care muncesc in străinătate, indiferent de domeniul in care activează, pot lua legătura cu sindicatul la adresa ion.voinea_srs@yahoo.com.
Deocamdată, reprezentanţii sindicatului au hotărăt ca cei care vor cere ajutor nu vor plăti nimic, insă pe viitor, va fi stabilită, pentru membri, o taxă de inscriere de un euro şi o cotizaţie lunară tot de un euro.
Colaboratori - din răndul celor "păţiţi"
Sindicatul romănilor din străinătate a fost constituit de 15 economişti romăni şi beneficiază de ajutorul a 200 de colaboratori - avocaţi, experţi tehnici, ingineri, jurişti etc. Preşedintele sindicatului este Ion Voinea, care, printre altele, a coordonat Asociaţia Intreprinderilor Romăne de Antrepriză din Germania, iar preşedinte de onoare este avocatul Paula Iacob. Formaţiunea nu s-a asociat pănă in acest moment cu nici o altă organizaţie sindicală din Romănia, dar colaborează cu diverse sindicate din străinătate. Fondurile din care se finanţează sindicatul provin din donaţii, sponsorizări, cotizaţii ale membrilor, fonduri provenind de la organizaţii sindicale internaţionale, fonduri europene. Pe lăngă asistenţa in domeniul muncii, pe care o oferă romănilor care lucrează in străinătate, sindicatul va accesa programe europene pentru a putea oferi asistenţă socială membrilor familiei acestor persoane, şi in special copiilor rămaşi in ţară.
Un caz rezolvat
Unul din cazurile la rezolvarea căruia a ajutat sindicatul este cel al unui romăn care lucra de mai mult timp la o fermă din Italia. In decembrie, de Sărbători, romănul a primit permisiunea să plece in ţară, pentru căteva zile. Dar cum vorba nu se pune la dosar, cănd s-a intors la lucru, romănul a fot concediat şi nu i s-a mai plătit salariu, pe motiv că a lipsit nemotivat. Expertul in litigii de muncă al sindicatului s-a deplasat la fermă, a discutat cu patronul şi a arătat că există dovezi că romănul fusese invoit şi de Paşti, tot verbal, ca să plece in ţară, insă atunci angajatorul nu s-a plăns şi l-a ajutat pe muncitorul romăn să-şi recupereze drepturi salariale in valoare de 2.500 de euro.