x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Singurătatea se ia precum gripa

Singurătatea se ia precum gripa

01 Dec 2009   •   00:00

Oamenii singuri au tendinţa de a-i contamina şi pe ceilalţi, starea lor transmiţându-se precum gripa şi creând un cerc vicios în care toată lumea se izolează de toată lumea.

Un studiu realizat de cercetătorii americani de la universităţile Chicago, California-San Diego şi Harvard, citat de Reuters a identificat "un tipar extraordinar de contagiozitate care îi face pe oameni să se deplaseze spre marginea cercului lor social atunci când se simt singuri", după cum a declarat psihologul John Cacioppo, de la Universitatea Chicago.

Astfel, înainte de a-şi pierde prietenii, oamenii singuri îşi transmit sentimentele celor apropiaţi, care ajung, de asemenea, să se simtă singuri. "La periferia cercului lor social, oamenii au mai puţini prieteni şi totuşi au tendinţa de a-i îndepărta chiar şi pe aceştia câţiva care le mai rămăseseră", a mai spus Cacioppo.

Deoarece singurătatea este asociată cu o boală psihică şi fizică, Cacioppo a subliniat că este important ca oamenii să o recunoască şi să îi ajute pe cei afectaţi de singurătate, înainte de a se izola.

Pentru realizarea acestei cercetări, experţii au folosit datele de la alt studiu numit Framingham Heart, care analizează riscurile de îmbolnăviri cardiovasculare la mai mult de 5.000 de persoane, încă din 1948.

Studiul mai indică faptul că, pe măsură ce oamenii se însingurează, ei devin tot mai neîncrezători în ceilalţi şi totul se transformă într-un cerc vicios care nu le mai permite să îşi facă alţi prieteni. Pe de altă parte, potrivit lui Cacioppo, societatea a dezvoltat o tendinţă naturală de a-i izola pe cei singuri, ceea ce face şi mai importantă recunoaşterea singurătăţii şi tratarea ei, înainte de a se răspândi.

×
Subiecte în articol: externe