x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Singurul submarin din lume capabil să atingă adâncimi extreme a făcut implozie la 10 km sub nivelul mării (VIDEO)

Singurul submarin din lume capabil să atingă adâncimi extreme a făcut implozie la 10 km sub nivelul mării (VIDEO)

14 Mai 2014   •   08:32
Singurul submarin din lume capabil să atingă adâncimi extreme a făcut implozie la 10 km sub nivelul mării (VIDEO)

James Cameron, regizorul filmelor 'Titanic' şi 'Avatar', a pierdut un robot de explorare submarină, scufundat la aproape 10.000 m în groapa Kermadec (Oceanul Pacific, la nord de Noua Zeelandă), una dintre cele mai adânci din lume, informează 24heures.ch, citat de Agerpres. "Este ca şi cum aş fi pierdut un prieten", a scris Cameron pe pagina de Facebook a Institutului oceanografic american Woods Hole (WHOI).

Submarinul-robot Nereus, care poartă numele zeului mitologic al Mării Mediterane, a implozat sub presiune în timp ce se afla în apă. Programat să urce automat în cazul pierderii contactului cu suprafaţa, robotul nu a mai apărut, iar echipajul a observat obiecte care pluteau şi care s-au dovedit a fi ale aparatului, a precizat WHOI într-un comunicat.

Robotul "era singurul vehicul în funcţiune din lume care putea atinge adâncimi extreme din gropile oceanice. Este o pierdere tragică pentru ştiinţa adâncurilor", apreciază James Cameron.

Cineastul hollywoodian este pasionat de explorările submarine. El a stabilit în 2012 un record coborând singur spre cel mai adânc punct de pe planetă - 10.898 m -, în groapa Marianelor, la bordul aparatului Deepsea Challenger, pe care l-a oferit apoi WHOI.

Misiunea HADES, lansată la începutul lunii aprilie şi la care participă circa 30 de oameni de ştiinţă, explorează marile adâncimi din Pacific.

×