x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: O sută de camioane cu ajutoare umanitare, pregătite să pornească spre oraşele asediate

Siria: O sută de camioane cu ajutoare umanitare, pregătite să pornească spre oraşele asediate

17 Feb 2016   •   12:07
Siria: O sută de camioane cu ajutoare umanitare, pregătite să pornească spre oraşele asediate

O sută de camioane încărcate cu alimente şi medicamente urmează să plece miercuri de la Damasc având ca destinaţie mai multe oraşe asediate din Siria unde populaţia trăieşte în condiţii dramatice, a precizat pentru AFP un membru al Crucii Roşii Siriene.

"Un convoi de 100 de camioane încărcate cu alimente, făină şi medicamente vor pleca astăzi (miercuri - n.r.) spre zonele asediate", a declarat responsabilul Crucii Roşii, Mouhanad al-Assadi.

Aproximativ 40 de camioane se vor deplasa la Muadamiyat al-Sham, un oraş controlat de rebeli în apropiere de Damasc şi asediat de către trupele regimului lui Bashar al-Assad, potrivit acestui responsabil. Alte circa 35 de camioane vor ajunge la Madaya şi Zabadani, două oraşe de asemenea situate în apropiere de Damasc şi încercuite de către regim.

Douăzeci de camioane cu ajutoare se vor îndrepta spre Fua şi Kefraya, două localităţi şiite situate în provincia Idleb, în nord-vestul ţării, şi asediate de rebeli.

O clinică mobilă va fi de asemenea trimisă la Madaya, un oraş unde unii locuitori au murit de foame şi care a simbolizat suferinţele civililor în cursul celor cinci ani de conflict în Siria.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, în vizită la Damasc de luni seară, a anunţat marţi că a obţinut de la guvernul sirian permisiunea de a organiza transportul unor convoaie umanitare spre oraşele asediate.

Biroul ONU pentru ajutor umanitar (OCHA) a precizat apoi că sunt vizate şapte zone: Deir Ezzor (nord-est), Fua şi Kafraya, Madaya, Zabadani, Muadamiyat al-Sham şi Kafar Batna, în apropiere de Damasc.

Peste un milion de persoane trăiesc cu 'un risc sporit de deces' din cauza lipsei de hrană, electricitate şi apă în 46 de localităţi încercuite, conform unui raport al ONU. AGERPRES

×