Siria: Transport secret la Tartus; nave ruseşti - descărcate sub un ecran de fum
Mai multe nave cargo ruseşti au intrat în portul sirian din Tartus, unde se află o bază navală rusă, fiind descărcate sub un ecran de fum de acoperire, informează vineri News.com.au şi unele media ruse.
Rusia a spus că va răspunde la atacul SUA, Franţei şi Marii Britanii de săptămâna trecută asupra unor facilităţi asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului sirian, promiţând să furnizeze Damascului rachete avansate noi. Moscova insistase că vor fi consecinţe după acest atac.
Dar singura acţiune invocată este că îi va furniza preşedintelui Bashar al-Assad o apărare antiaeriană mai bună, care este se pare în curs de livrare.
Ceea ce este neobişnuit, potrivit unor surse siriene pro-regim, conţinutul navelor este descărcat în secret, sub un ecran de fum. În plus, în zona portului este pulverizat un gaz special, destinat să genereze blocaje în sistemele de urmărire ale sateliţilor şi dronelor.
Nu se ştie ce au transportat navele ruse. Acestea au fost urmărite de analişti militari şi observatori atunci când au traversat Marea Neagră şi Strâmtoarea Bosfor pentru a intra, în ultimele zile, în Marea Mediterană.
Speculaţiile în acest sens abundă: ar putea fi sisteme de rachete sol-aer S-300, radarele lor şi platformele mobile pentru transportarea acestora.
Un astfel de sistem ar putea creşte considerabil capacitatea regimului sirian de a doborî rachete occidentale (şi israeliene) şi avioane de luptă.
Dacă se va adeveri, acest lucru va însemna o nouă escaladare a conflictului din Siria care a început în 2011.
Rusia a vândut sisteme S-300 Iranului. O unitate standard este capabilă să lanseze până la şase rachete, având o rază de acţiune de 200 km.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov declarase vineri într-un interviu acordat RIA Novosti că Rusia nu mai este constrânsă de "obligaţii morale" să nu furnizeze sisteme S-300 armatei siriene, după recentul atac al coaliţiei occidentale compuse din SUA, Franţa şi Marea Britanie. Cele trei ţări au efectuat la sfârşitul săptămânii trecute lovituri aeriene împotriva unor instalaţii siriene ca represalii la un presupus atac chimic al forţelor regimului în fieful rebel Douma.
Zilele trecute, Bosphorus observer a informat cu privire la intrarea în Marea Mediterană a navei ruse 'Orsk', care face parte din brigada 197 de nave desant din cadrul Flotei Rusiei de la Marea Neagra. De asemenea, acelaşi canal media informa despre sosirea în zonă a navelor cargo ruse Sparta II şi "Aleksandr Tkacenko". Se putea observa că Sparta II avea o încărcătură militară mare la bord. AGERPRES

Ştiri din .ro
Românii care merg în Irlanda pot intra aici doar cu un test molecular tip PCR negativ
Florin Cîţu felicită BNR pentru decizia de a reduce rata dobânzii de referinţă
Muncitorii români vor plăti cu 55 de lire mai mult pentru viza în Marea Britanie. Explicațiile MAE
Anunț de la Ministerul Educației: 167.977 de angajați din învățământ sunt dispuși să se vaccineze
Cum vor fi plătiți medicii de familie în campania de vaccinare anti-Covid
Ministrul Sănătății, despre redeschiderea școlilor: Tot personalul din învățământ este în etapa a doua de vaccinare
Reacția oficială a PSD după constituirea grupării umaniste social-liberale în Parlamentul României
VIDEO. Ministrul Transporturilor: Nu mai putem avea în România soluții de anii 50 - 60 în anii 2021
Șoșoacă, despre moartea lui Bogdan Stanoevici: Sunt suspiciuni rezonabile pentru începerea unei anchete în acest caz și este obligatorie stoparea incinerării
Guvernul olandez a demisionat în bloc, după scandalul alocațiilor
15 cursuri noi la ȘcoalaFDVDR, copiii au acces gratuit
Pfizer reduce temporar livrările de vaccin împotriva COVID-19 în Europa
Platforma pentru programarea persoanelor în etapa a doua de vaccinare nu merge. Reacția STS
VIDEO. O tânără în vârstă de 15 ani, răpită de pe o stradă din Cluj-Napoca sub ochii mai multă persoane. Polițiștii au reținut trei bărbați
