x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sistem fentat - America inarmeaza din greseala Iranul

Sistem fentat - America inarmeaza din greseala Iranul

de Anca Aldea    |    17 Ian 2007   •   00:00

Armata Statelor Unite a vandut, prin intermediul unor licitatii controversate, componente de avioane de lupta si de rachete unor contrabandisti din China, Arabia Saudita si Iran, relateaza in exclusivitate agentia Associated Press, preluata de cotidianul International Herald Tribune.

"Produsul potrivit la momentul potrivit, in locul potrivit, la pretul potrivit, oricand la dispozitie. Cele mai bune solutii pentru luptatorii americani." Acesta este anuntul postat pe internet de un departament de la Pentagon care se ocupa cu redirectionarea materialelor nefolosite si destinate vanzarii.

CURSA INARMARII. AP relateaza un caz in care Iranul, una dintre tarile aflate pe "axa raului" in viziunea Washingtonului, a obtinut diverse materiale sensibile prin intermediul unui pretins om de afaceri pakistanez, care lucra pentru un grup de interese din Iran. Personajul, a carui identitate nu a fost facuta publica, a cumparat componente de la un motor de elicopter Chinook de la o firma americana, care le-a procurat, la randul ei, de la Pentagon printr-o vanzare a surplusului de materiale militare. Potrivit unor surse citate de AP, componentele cu pricina au ajuns pana la urma in Iran. Iata cum Iranul continua sa se inarmeze, in ciuda avertismentelor si sanctiunilor transmise din Occident si din America de Nord.

Intr-un alt incident descris de Associated Press se arata ca mai multi intermediari din Iran au cumparat componente de avioane de lupta F14 Tomcat de la o divizie a Pentagonului. Autoritatile americane si-au dat seama de aceasta afacere abia cand produsele respective ajunsesera la granita si urmau sa fie scoase din tara. Componentele au fost confiscate si retrimise la Pentagon. Departamentul american al Apararii le-a scos din nou la vanzare si un alt cumparator le-a achizitionat. Acesta era un samsar care lucra pentru interesele Iranului. Incidentul a provocat, pe drept cuvant, stupoare la Washington.

FARA "PISICI"
Pentagonul a retras din folosinta avioanele de lupta F14 Tomcat. Mii de componente sunt acum destinate vanzarii, prin intermediul unor licitatii publice, de care se ocupa un organism numit Defense Reutilization and Marketink Service, un departament al Pentagonului a carui misiune este darea in refolosire a componentelor echipamentelor scoase din uz. Associated Press sustine ca singura tara din lume, pe langa SUA, care foloseste inca F14 Tomcat este Iranul, ceea ce presupune ca de aceste componente ar putea fi interesati numai iranienii.

×
Subiecte în articol: externe