x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Site-urile cancelarului Angela Merkel şi Bundestagului, sparte de hackeri proruşi din Ucraina

Site-urile cancelarului Angela Merkel şi Bundestagului, sparte de hackeri proruşi din Ucraina

08 Ian 2015   •   09:11
Site-urile cancelarului Angela Merkel şi Bundestagului, sparte de hackeri proruşi din Ucraina

Un grup de hackeri proruşi din Ucraina a revendicat miercuri atacul cibernetic asupra mai multor site-uri ale guvernului şi parlamentului Germaniei, printre care şi cel al cancelarului Angela Merkel, relatează DPA, citată de Agerpres.

Site-urile cancelarului Angela Merkel şi Bundestagului au căzut miercuri la ora locală 10.00 (09.00GMT), a indicat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cabinetului de miniştri german. În timp ce pagina de internet a camerei inferioare a parlamentului a fost repusă în funcţiune în cursul după-amiezii, site-urile Angelei Merkel şi cancelariei germane erau blocate miercuri seara.

'Există un atac puternic asupra serverelor furnizorului nostru', a afirmat acelaşi purtător de cuvânt, fără să ofere prea multe detalii despre autorii atacului.

Potrivit DPA, a fost vorba de un atac cibernetic de tip DoS (Denial of Service), utilizat pentru a copleşi serverele cu cereri.

Gruparea Cyberberkut a precizat pe site-ul său că atacul a vizat să coincidă cu vizita la Berlin a premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk, pe care îl acuză de războiul din estul Ucrainei.

'Facem apel la poporul şi guvernul german să oprească sprijinul financiar şi politic pentru regimul criminal de la Kiev', se menţionează în declaraţia grupului, redactată în limba rusă.

Premierul ucrainean prooccidental a supervizat miercuri semnarea unui împrumut de 500 milioane de dolari din partea guvernului german şi a fost primit de preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, la Berlin. El va purta discuţii joi cu Angela Merkel.

'Aceşti bani sunt o contribuţie importantă pentru reconstrucţia estului Ucrainei', a precizat ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, într-un comunicat transmis după întâlnirea cu Arseni Iaţeniuk. Banii fuseseră promişi de cancelarul german Angela Merkel în timpul unei vizite la Kiev în luna august. Gabriel a subliniat că împrumutul este condiţionat de angajamentul guvernului ucrainean faţă de reforme.

Cyberberkut a fost denumit după Berkut, poliţia antirevoltă în Ucraina, dizolvată după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici de la putere anul trecut. Grupul a revendicat în martie un atac cibernetic asupra site-ului NATO şi a declarat în noiembrie că deţine documente ce dovedesc transferuri ilegale de fonduri din SUA pentru armata ucraineană.

×