x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație calmă în Nagorno-Karabah. Armistițiul este respectat după două zile de lupte și 170 de morți

Situație calmă în Nagorno-Karabah. Armistițiul este respectat după două zile de lupte și 170 de morți

15 Sep 2022   •   16:20
Situație calmă în Nagorno-Karabah. Armistițiul este respectat după două zile de lupte și 170 de morți
Sursa foto: Agerpres

Situația de la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan este deocamdată calmă, încetarea armistițiul fiind respectat, după două zile de lupte care au provocat moartea a circa 170 de soldați, scrie Reuters.

Confruntările s-au încheiat noaptea trecută ca urmare a implicării comunității internaționale, după  cum informează Consiliul de Securitate Naţională al Armeniei.

Rusia a mediat conflictul și a anunțat marți dimineață încetarea focului dar armistițiu a fost încălcat și luptele au continuat timp de două zile, cele două părți acuzându-se reciproc de bombardamente în regiunea Nagorno-Karabah. 

Armenia a anunțat, miercuri, 105 miliari uciși și a acuzat  Azerbaidjanul de ocupare a 10 kilometri pătraţi din teritoriul său. Totodată, Baku a transmis că 71 de soldați azeri au fost omorâți.

O delegaţie a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia, va ajunge astăzi la Erevan. 

Un război între cele două state a avut loc în anii 90, care au dus la moartea a 30.000 de oameni și s-a încheiat cu o pace mediată de Rusia, care are desfășurate în zonă trupe de menținere a păcii. Însă conflictul a reizbucnit în 2020, când au fost ucise 6.500 de persoane.

Regiunea Nagorno-Karabah aparține Azerbaidjanului dar este locuită majoritar de armeni. În mod tradițional, Armenia este sprijinită de Rusia iar Azerbaidjanul de Turcia, însă pacea negociată în anii 90 nemulțumește Armenia. 

×
Subiecte în articol: armenia azerbaidjan