x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slovacia: Uciderea jurnalistului Jan Kuciak provoacă tensiuni în guvern

Slovacia: Uciderea jurnalistului Jan Kuciak provoacă tensiuni în guvern

05 Mar 2018   •   07:00
Slovacia: Uciderea jurnalistului Jan Kuciak provoacă tensiuni în guvern

Preşedintele slovac, Andrej Kiska, a cerut o remaniere profundă a guvernului sau alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak, o propunere imediat respinsă de premierul Robert Fico.

 

Într-o declaraţie televizată, şeful statului a sugerat două soluţii la "criza de încredere" generata de uciderea unui jurnalist care ancheta presupuse fenomene de corupţie cu implicarea unor responsabili politici şi mafia italiană: "o remaniere în profunzime a guvernului (...) sau alegeri anticipate".

"Am aşteptat o săptămână sa vad ce măsuri şi hotarari politice va lua guvernul in incercarea de a aplana tensiunile şi de a restabili încrederea", a explicat Andrej Kiska. "Nicio soluţie nu a fost evocată. Unii au demisionat, dar nu văd vreun plan pentru a scoate ţara din criza de încredere", a adaugat el. Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale, ambii în vârstă de 27 de ani şi ucişi cu focuri de armă în locuinţa lor, a provocat un şoc în ţară şi a relansat dezbaterea asupra corupţiei şi libertăţii presei, atât în Slovacia, cât şi în Europa.

Premierul, un personaj de stânga cu tendinţe populiste, a respins propunerile preşedintelui. "Dacă trebuie să fie o schimbare de guvern, ea va fi rezultatul unui acord în cadrul coaliţiei şi, în acest proces, Constituţia Slovaciei nu prevede niciun rol pentru preşedinte", declarat Robert Fico. Mai mult, el l-a acuzat pe Andrej Kiska, care l-a învins la prezidenţialele din 2014 cu un program bazat pe lupta împotriva corupţiei, că "se plasează alături de opoziţie", desi Jan Kuciak ancheta posibile legături între lumea de afaceri şi partidul lui Fico, SMER-SD.

Kuciak pregatea spre publicare un articol despre presupuse conexiuni între oameni politic slovaci şi afaceristi italieni suspectaţi a avea legături cu mafia din Calabria (Italia), 'Ndrangheta. Doi colaboratori apropiaţi ai premierului şi-au părăsit posturile după publicarea postumă a articolului lui Kuciak: Maria Troskova şi secretarul Consiliului de Securitate Naţională, Viliam Jasan, ambii negând implicarea lor în afacere. Ministrul culturii a demisionat, la rândul său, pentru a protesta împotriva asasinatului.

Procurorii italieni nu au exclus că 'Ndrangheta s-ar putea afla în spatele acestei crime, însă poliţia slovacă a eliberat sâmbătă şapte italieni reţinuţi cu două zile înainte în estul ţării. Mii de persoane, dintre care 25.000 la Bratislava, au participat vineri seara la manifestaţii anticorupţie, organizate în Slovacia şi în străinătate. AGERPRES

×