x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Smirnov l-a graţiat pe jurnalistul Vardanean

Smirnov l-a graţiat pe jurnalistul Vardanean

de Vitalie Calugareanu    |    05 Mai 2011   •   16:48

Ernest Vardanean, jurnalistul condamnat de regimul separatist de la Tiraspol la 15 ani deînchisoare pentru presupusă înaltă trădare a fost graţiat de Igor Smirnov. Intr-un comunicat oficial, autorităţile separatiste anunţă că Smirnov a decis astfel să răspundă la cererea de graţiere înaintată anterior de Vardanean. Asta dupa ce jurnalistul şi-ar fi recunoscut vina. Anterior însă, într-un mesaj adresat rudelor lui Vardanean, autorităţile din stanga Nistrului declarau că, potrivit normelor locale, condamnatul poate cere amnistia doar după ce a ispăşit jumătate din termenul de pedeapsă. Astfel, Tiraspolul anunta că cererea de graţiere a lui Ernest Vardanean va putea fi examinată doar către anul 2017. Anterior, serviciul de securitate de la Tiraspol a difuzat mai multe înregistrări video în care jurnalistul recunoştea că a fost agent al serviciilor secrete din Moldova timp de 9 ani. Serviciul de Informatii şi Securitate al Republicii Moldova nu a comentat declaraţia, dar vicepremierul pentru reintegrare a spus că mărturisirea nu poate fi o dovadă, deoarece Vardanean este supus presiunilor.

Expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi crede că Smirnov a primit ordin de la Moscova pentru a-l elibera pe Ernest Vardanean. "Eliberarea lui Vardanean face parte dintr-un scenariu al Moscovei de aşa-numită democratizare a regimului de la Tiraspol, pentru ca mai apoi să poată spune că Trasnistria nu e mai puţin democrată decât Republica Moldova şi de aceea cele două părţi trebuie să se aşeze la masa de negocieri, iar în fază finală Chişinăul să accepte federalizarea”, a declarat Nantoi.

Analistul atrage atenţia asupra faptului că exact în această zi, cu 10 ani în urmă, Tiraspolul l-a eliberat din înschisoare pe Ilie Ilaşcu. în ceea ce-l priveşte pe Ilie Cazac, un alt tânăr reţinut după acelaşi scenariu ca şi Vardanean şi condamnat pentru aceleaşi "crime” virtuale, Nantoi susţne că îi este greu să spună dacă va fi şi el eliberat."Regimul criminal de la Tiraspol a stors din Vardanean tot ce a vrut. Cazac însă a refuzat să se pocăiască. Oricum, eu nu cred că Trasnistria mai are la dispoziţie 15 ani pentru a-l ţine închis pe Ilie Cazac”, a conchis Nantoi.

×