Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden ar putea să părăsească în următoarele zile zona de tranzit a Aeroportului Şeremetievo din Moscova, a declarat avocatul său Anatoli Kucerena, citat de Vocea Rusiei.
Cererea de azil temporar în Rusia a lui Edward Snowden a ajuns la Serviciul Federal rus pentru Migraţie. "O decizie în acest sens va fi luată în termen de trei luni", a declarat şeful instituţiei.
“Snowden va rămâne în zona de tranzit cât timp cererea sa va fi examinată”, proces care poate să dureze maxim trei luni, dar o decizie ar putea fi luată mai repede, a precizat avocatul. Snowden “este mulţumit de modul în care este tratat pe aeroport”, a adăugat avocatul, refuzând să vorbească despre cum este asigurată securitatea acestuia. “Dacă cererea lui de azil va fi acceptată, atunci el va avea aceleaşi drepturi pe care le avem noi toţi. Nu există o altă modalitate de a lămuri această situaţie”, a concluzionat avocatul rus, care este membru al Camerei civile, un organism apropiat Kremlinului.
Anterior, o sursă din cadrul Serviciului Federal rus pentru Migraţie a declarat că Snowden va putea să intre pe teritoriul Rusiei pe baza unor documente provizorii, până când i se va oferi un răspuns la cererea de azil temporar. Fostul consultant NSA a anunţat încă de vineri că va încerca să obţină un refugiu temporar în Rusia până când va putea să se deplaseze într-una din cele trei ţări latinoamericane (Venezuela, Bolivia şi Nicaragua) care s-au arătat dispuse să-i acorde azil politic.
Între timp, Statele Unite au trimis solicitări de extrădare a fostului agent al serviciilor secrete către cinci ţări: Hong Kong, Venezuela, Bolivia, Islanda şi Irlanda, au anunţat reprezentanţii WikiLeaks pe contul de Twitter, potrivit Ria Novosti.
Snowden, fost consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA, este blocat din 23 iunie pe aeroportul moscovit Şeremetievo după ce i-a fost anulat paşaportul său american. El a cerut azil politic unui număr de circa douăzeci de ţări.
Informaticianul este ''vânat'' de Washington pentru c-a divulgat informaţii secrete despre spionajul electronic american. El face obiectul a trei capete de acuzare, fiecare putând să-l coste până la 10 ani de închisoare.