x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden îi cere lui Obama să îl amnistieze înainte să-şi încheie mandatul de preşedinte

Snowden îi cere lui Obama să îl amnistieze înainte să-şi încheie mandatul de preşedinte

13 Sep 2016   •   21:10
Snowden îi cere lui Obama să îl amnistieze înainte să-şi încheie mandatul de preşedinte

Fostul colaborator al NSA, Edward Snowden, i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să îl amnistieze înainte de a-şi încheia mandatul în ianuarie 2017, afirmând că SUA au beneficiat de pe urma dezvăluirilor sale, relatează AFP. 

'Da, există legi care spun anumite lucruri, însă poate de aceea există dreptul de amnistiere - pentru excepţii, pentru lucruri care par ilegale, însă dacă sunt privite din punct de vedere moral, etic, şi dacă ne uităm la rezultate, atunci ele par necesare, vitale', a declarat Edward Snowden, într-un interviu acordat marţi cotidianului britanic The Guardian. 

'Cred că dacă oamenii se uită la beneficii, este clar că, începând din 2013, legile ţării noastre s-au schimbat. Congresul, tribunalele şi preşedintele, toată lumea şi-a schimbat politica după aceste dezvăluiri. În acelaşi timp, nu a existat niciodată vreo dovadă publică că cineva a avut de suferit', a adăugat fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA). 

În luna iulie, Casa Albă a respins o petiţie lansată de susţinătorii lui Snowden pentru o aministie prezidenţială a fostului consultant NSA, care a dezvăluit în 2013 amploarea reţelei de spionaj electronic din SUA. 

Edward Snowden 'ar trebui să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat şi nu ar trebui să se ascundă în spatele unui regim autoritar. Deocamdată, el fuge de consecinţele acţiunilor sale', a declarat Lisa Monaco, consilieră a preşedintelui Barack Obama în materie de securitate internă şi luptă împotriva terorismului. 

Inculpat pentru spionaj în Statele Unite, informaticianul, care s-a refugiat în Rusia, riscă până la 30 de ani de închisoare în ţara sa natală. AGERPRES

×