Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, refugiat în Rusia, poate fi audiat de procurori germani, după ce s-a întâlnit cu un deputat din Bundestag care i-a cerut să fie "martor" în cazul interceptărilor cancelarului Angela Merkel.
Americanul nu va putea merge în Germania, unde îşi poate pierde statutul de refugiat, dar poate depune mărturie fără să părăsească Rusia, a declarat vineri avocatul său rus Anatoli Kucerena.
"În cadrul acordurilor internaţionale, Snowden poate depune mărturie în Rusia, dar autorităţile germane sunt cele care vor decide", a declarat Kucerena pentru postul Ecoul Moscovei.
O sursă apropiată dosarului, citată de agenţia Interfax, a anunţat vineri că parchetul german "ar putea să trimită reprezentanţi în Rusia sau să îi trimită lui Snowden întrebări în scris".
"Această problemă este necesar să fie clarificată la nivel interguvernamental", este de părere această sursă.
"Snowden nu va merge în Germania. Este imposibil, deoarece nu are dreptul să iasă în afara frontierei ruse. Dacă o face, îşi poate pierde statutul de refugiat", a subliniat avocatul.
Snowden s-a întâlnit joi, într-un loc secret, cu deputatul ecologist Hans-Christian Ströbele, însoţit de doi jurnalişti.
Potrivit biroului deputatului, Snowden i-a trimis la Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) o scrisoare adresată atât Guvernului german, cât şi parchetului.
"A arătat că ştie multe lucruri. Este pregătit, în principiu, să ajute la clarificarea cazurilor de spionaj", a declarat Ströbele pentru postul german ARD.
Deputatul a adăugat că Snowden va fi "pregătit inclusiv să vină în Germania pentru a depune mărturie", precizând că este necesar ca anumite condiţii să permită acest lucru. Ströbele i-a propus, de asemenea, să fie audiat în Rusia.
"Întâlnirea s-a desfăşurat cu bine", a subliniat Kucerena, precizând că deputatul l-a întrebat facă poate "să fie martor" în presupusul caz de spionare a cancelarului Angela Merkel pe telefonul mobil.
Snowden "este pregătit să coopereze cu toată lumea, vedeţi, nu are interdicţii. El este ce care decide cu cine comunică şi când", a adăugat avocatul, citat de agenţia Interfax.
Kremlinul a refuzat vineri să comenteze, deşi preşedintele Putin i-a impus lui Snowden, anterior, ca o condiţie în cazul în care vrea să stea în Rusia, să înceteze să facă dezvăluiri susceptibile să "dăuneze Statelor Unite".
"Nu este o problemă care să ţină de Kremlin", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedintelui.
Contactat de AFP, analistul independent Pavel Felgenhauer a apreciat că fugarul american este controlat de către serviciile speciale ruse şi că marja sa de manevră este limitată de către Kremlin.
"Putin este cel care decide ceea ce are dreptul să spună Snowden. El i-a impus lui Snowden ca o condiţie să nu dăuneze Americii, însă doar Putin ştie care sunt parametri", a subliniat el.
"Această condiţie nu este constrângătoare din punct de vedere juridic şi poate să fie revăzută în funcţie de situaţia politică", a adăugat analistul.
Snowden se află la originea unor multiple dezvăluiri publicate în ultimele luni despre Agenţia americană de Securitate Naţională (NSA), pentru care a muncit. El a fost inculpat pentru spionaj de către Washington, care a solicitat în mai multe rânduri să fie extrădat, dar fără rezultat.
Aceste dezvăluiri au provocat reacţii puternice în Europa, în special în Germania, unde informaţii despre presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel au produs un adevărat şoc.