x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soarta BBC, in cumpana

Soarta BBC, in cumpana

02 Feb 2004   •   00:00

Publicarea "raportului Hutton" si demisiile la varf din conducerea BBC au aruncat postul in cea mai grava criza din ultimii 80 de ani. La mai bine de jumatate de an de la sinuciderea expertului guvernamental pe probleme de armament David Kelly, unda de soc provocata de scandalul de atunci loveste in plin postul BBC.

Reporterul Andrew Gilligan, cel care l-a folosit pe Kelly drept sursa intr-o serie de reportaje controversate, a demisionat sambata seara. El sustinuse ca Guvernul britanic cosmetizase dosarul privind armele de distrugere in masa ale Irakului, pentru a justifica necesitatea unui razboi, si a spus ca paraseste BBC "din proprie initiativa". Demisia sa survine la cateva zile dupa ce directorul general al postului, Greg Dyke, si-a parasit functia. Seria de demisii a inceput dupa ce lordul Brian Hutton a prezentat un raport privind cazul Kelly. In raport, Guvernul a fost absolvit de orice vina, iar BBC s-a ales cu critici dintre cele mai dure privind verificarea informatiilor si functionarea ierarhiei.

NEDREPTATE. Imediat dupa demisie, Andrew Gilligan a recunoscut ca a facut cateva greseli in felul in care a prezentat informatiile obtinute de la sursa lui, David Kelly, dar a insistat ca BBC este victima unei grave nedreptati. "Iubesc acest post si plec pentru ca vreau sa-l protejez. Imi accept rolul in aceasta nefericita criza, dar un rol mult mai important l-au jucat aprecierile neechilibrate ale lordului Hutton", a declarat Gilligan.

ATAC. Greg Dyke a iesit din nou la rampa sambata pentru a atrage atentia asupra precedentului grav pe care raportul lui Hutton il stabileste in presa britanica. El a afirmat ca multe dintre concluziile raportului sunt eronate. "Stiam ca am facut unele greseli, dar stiam si ca nu am fost singurii care au gresit", a spus Dyke. Fostul director al BBC a atras atentia ca, dupa acest scandal, mass-media din Marea Britanie nu vor mai putea face publice opiniile si semnalele de alarma trase de diverse surse in probleme de asemenea importanta precum dosarul irakian. Fostul director pregateste un material analitic in care va respinge concluziile anchetei. Zece mii dintre cei 28.000 de angajati ai BBC au semnat un anunt de presa in apararea sa.

Cenzura pandeste dupa colt De la 1 ianuarie functioneaza in Marea Britanie un oficiu de control al telecomunicatiilor, care vizeaza mass-media, mai putin postul BBC. Potrivit unui material realizat de sectia romana a postului, citat de Rador, autoritatea oficiului ar putea fi, pe viitor, extinsa si asupra postului public de radioteleviziune. Pe termen mai lung, Carta BBC, documentul de baza al organizatiei, expira in 2006 si Guvernul are posibilitatea sa introduca atunci modifica ri in noua carta. Intrebarile de actualitate acum sunt: "Va face noua conducere concesii la independenta jurnalisticii? Se vor autocenzura redactorii sau vor fi cenzurati?".

×
Subiecte în articol: externe