x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc la Berlin! 25 de persoane, acuzate că au plănuit o lovitură de stat în Germania, au fost reținute

Șoc la Berlin! 25 de persoane, acuzate că au plănuit o lovitură de stat în Germania, au fost reținute

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   11:45
Șoc la Berlin! 25 de persoane, acuzate că au plănuit o lovitură de stat în Germania, au fost reținute

Autoritățile din Germania au reținut 25 de persoane acuzate că au plănuit o lovitură de stat. Gruparea ar fi complotat pentru răsturnarea guvernului, potrivit BBC.

Rapoartele germane susțin că grupul format din persoane de extremă dreapta și din foști militari plănuia să ia cu asalt clădirea parlamentului, Reichstag, și să preia puterea. Se presupune că un bărbat numit Heinrich XIII, în vârstă de 71 de ani, a fost în centrul planurilor lor.

Printre complotiști s-ar număra membri ai mișcării extremiste Reichsbürger [Cetățeni ai Reichului], care se află de mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor rasiste ale conspirației. De asemenea, aceștia refuză să recunoască statul german modern.

Se presupune că aproximativ 50 de bărbați și femei au făcut parte din acest grup, care au complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat, după modelul Germaniei din 1871, un imperiu numit Al Doilea Reich. Raiduri au avut loc în mare parte din țară, iar două persoane au fost arestate în Austria și Italia, a anunțat agenția germană de presă DPA. Persoanele reținute urmează să fie interogate.

Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a scris pe Twitter că are loc o operațiune antiteroristă majoră și că se suspectează că „a fost planificat un atac armat asupra organelor constituționale". Procurorul federal a declarat că grupul a pus la cale o lovitură de stat violentă încă din noiembrie 2021.

Complotiștii își stabiliseră planurile de a conduce Germania, a declarat biroul procurorului federal. Membrii au stabilit că își puteau realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului", iar acest lucru includea efectuarea de asasinate.

Postul public de televiziune ZDF a raportat că un fost membru de extremă-dreapta din Bundestag, camera inferioară a parlamentului, făcea parte din complot și era pregătit să fie instalat în funcția de ministru al justiției al noii puterii.

 

Lovitură de stat în Germania! 25 de persoane au fost reținute

×
Subiecte în articol: germania lovitura de stat