x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc diplomatic: Turcia declară război Olandei

Șoc diplomatic: Turcia declară război Olandei

de Şerban Mihăilă    |    13 Mar 2017   •   20:00
Șoc diplomatic: Turcia declară război Olandei
Sursa foto: Emrah Gurel/AP

Un ministru turc împiedicat să intre în Olanda, un altul expulzat, ciocniri între forțele de ordine și protestatari la Rotterdam și Istanbul, precum și amenințări dure ale Ankarei către Haga este bilanțul unui week-end  care pare să fi dinamitat relațiile turco-olandeze pe o perioadă nedefinită. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este furios, însă premierul olandez, Mark Rutte, rămâne de neclintit.

Turcia va recurge la „cele mai dure contramăsuri”, ca represalii la decizia oficialităților olandeze de a nu permite aterizarea avionului ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, pe teritoriul Olandei și de a o escorta în afara țării pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul pentru Probleme Sociale și Familie, care a încercat să intre în consulatul Turciei din Rotterdam, a tunat, ieri, șeful executivului de la Ankara, Binali Yildirim. „Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil”, a declarat el. Sâmbătă seară, autoritățile de la Haga au expulzat-o pe Kaya înapoi, în Germania, după ce aceasta intrase cu mașina în Olanda pentru a participa, la Rotterdam, la un miting pro-Erdogan, organizat pentru promovarea în străinătate a referendumului de extindere a puterii prezidențiale a liderului de la Ankara. Kaya a intrat în Olanda cu mașina, după ce, sâmbătă, guvernul lui Rutte refuzase aterizarea avionului care urma să-l aducă pe șeful diplomației turce la același eveniment.  Forțele speciale olandeze au intervenit în forță, ieri dimineață, pentru a împrăștia circa 1.000 de manifestanți turci adunați în fața consulatului din Rotterdam, veniți de pe întreg teritoriul Olandei pentru a participa la mitingul pro-Erdogan, programat sâmbătă, scrie BBC. Concomitent, la Istanbul,  în fața consulatului Olandei, au avut loc manifestații de amploare contra deciziei lui Rutte, soldate cu înlocuirea steagului olandez printr-un drapel al Turciei.

Mark Rutte rămâne de neclintit

„Olanda nu se va lăsa șantajată”, a declarat premierul Rutte, aflat în plină campanie electorală înaintea legislativelor programate miercuri, 15 martie, în care sondajele îl plasează într-o cursă umăr la umăr cu liderul extremiștilor de dreapta, anti-islam, Geert Wilders, clasat pe poziția secundă. Rutte a calificat drept „total inacceptabil” faptul că ministrul Kaya a ignorat solicitarea autorităților olandeze de a nu veni la Rotterdam. Guvernul  de la Haga îi avertizase pe miniștrii turci că organizarea de mitinguri pro-Erdogan cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Olanda ar crea tensiuni periculoase, la finalul unei campanii în care islamul a reprezentat o temă centrală. Rutte a mai acuzat Ankara că vrea să-i trateze drept cetățeni turci pe olandezii de origine turcă. La rândul său, Wilders a scris pe Twitter: „Către toți turcii din Olanda care sunt de acord cu Erdogan: plecați în Turcia și nu vă mai întoarceți NICIODATĂ!”  În Olanda, trăiesc în jur de 400.000 de persoane de origine turcă. Campania pro-Erdogan în Europa a provocat tensiuni și între Ankara și Berlin, mai multe orașe germane interzicând mitingurile în favoarea referendumului. Erdogan a acuzat, de altfel, și Germania de „practici naziste”, provocând un val de indignare la Berlin și Bruxelles. Mitinguri pro-Erdogan au mai fost interzise într-o serie de orașe din Austria, Elveția și Suedia. Pentru a-și spori puterea în urma referendumului din 16 aprilie, Erdogan are nevoie și de voturile celor 5,5 milioane de turci care trăiesc în afara granițelor țării, scrie BBC. Dintre aceștia, cei mai mulți se află în Germania (1,4 milioane), Austria și Olanda. 

 

„Liderii olandezi sunt rămășițe ale nazismului și fasciști (…) Să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia” – Recep Tayyip Erdogan

 

 

×