x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Social-democraţii germani au aprobat formarea unei coaliţii cu Merkel

Social-democraţii germani au aprobat formarea unei coaliţii cu Merkel

14 Dec 2013   •   17:19
Social-democraţii germani au aprobat formarea unei coaliţii cu Merkel

Partidul Social-Democrat german (SPD) a anunţat sâmbătă că membrii săi au aprobat printr-un referendum intern proiectul formării unui Guvern împreună cu conservatorii, deschizând astfel calea realegerii Angelei Merkel pentru un al treilea mandat de cancelar, informează mediafax.ro.

Conducerea SPD a anunţat într-o conferinţă de presă, la Berlin, o victorie a taberei "da" cu aproape 76% din voturi, în urma unei consultări prin corespondenţă organizate în rândul celor aproximativ 470.000 de membri.

"De mult timp nu am mai fost atât de mândru că sunt social-democrat", a declarat preşedintele partidului, Sigmar Gabriel, în aclamaţiile celor câtorva sute de activişti veniţi din toată Germania să ajute la numărarea buletinelor de vot.

Lăudând "democraţia directă în cadrul partidului", el a salutat "o sărbătoare a democraţiei".

Acest rezultat pune capăt mai multor săptămâni de negocieri dificile în vederea formării unui guvern de "mare coaliţie" sub conducerea cancelarului conservator, care a obţinut o victorie detaşată în alegerile legislative de la 22 septembrie.

Merkel urmează să fie realeasă cancelar marţi, prin vot, în Bundestag.

În pofida reticenţelor puternice înregistrate în rândul unor activişti social-democraţi, alianţa cu "inamicul" anterior a devenit posibilă prin linia socială pe care conducerea partidului a fost în măsură să o impună în contractul de guvernare încheiat la sfârşitul lui noiembrie. SPD a reuşit să impună cancelarului să aprobe introducerea unui salariu minim "universal", o adevărată "revoluţie" în Germania.

Obţinând 41,5% din voturi în seara alegerilor legislative de la 22 septembrie, Angela Merkel s-a apropiat de o majoritate absolută. Însă înfrângerea suferită de aliatul său liberal (FPD), care nu a mai intrat în Parlament, a obligat-o la negocieri cu social-democraţii, care s-au clasat pe poziţia a doua (25,7%).

Noul guvern de "mare coaliţie" urmează să fie anunţat în mod oficial duminică. Nouă posturi vor fi atribuite conservatorilor (CDU/CSU), iar şase social-democraţilor.

Însă cea mai mare parte a nominalizărilor s-a scurs deja în presă. Wolfgang Schäuble, în vârstă de 71 de ani, un "veteran" al politicii germane şi un fidel "locotenent" al lui Merkel, îşi va păstra postul la Finanţe, bucurându-se de o reputaţie solidă, forjată în cursul crizei euro. Liderului SPD Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 57 de ani, îi va reveni portofoliul Afacerilor Externe, la fel ca în prima "mare coaliţie" a lui Merkel din perioada 2005-2009.

Preşedintele SPD Sigmar Gabriel va conduce marele minister al Economiei, în cadrul căruia va fi efectuată tranziţia energetică, un proiect-far al Germaniei pentru perioada următoare.

Referendumul intern SPD a fost promis de către Gabriel încă de la începutul negocierilor cu CDU/CSU, fiind menit să învingă reticenţele bazei partidului. 

×
Subiecte în articol: angela merkel