x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Socialismo latino

Socialismo latino

de George Daniel Ripa    |    17 Aug 2007   •   00:00
Socialismo latino
Sursa foto: JUAN BARRETO/

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez intenţionează să modifice Constituţia, pentru a construi "socialismul secolului XXI", dar şi pentru a rămăne veşnic la putere.

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez intenţionează să modifice Constituţia, pentru a construi "socialismul secolului XXI", dar şi pentru a rămăne veşnic la putere.

Preşedintele Hugo Chavez i-a prezentat ieri propriul plan de modificare a Constituţiei Venezuelei, printre schimbări aflăndu-se şi eliminarea obligativităţii ca o persoană să aibă numai două mandate de preşedinte. Mai mult, mult iubitul fiu al poporului venezuelean doreşte să mărească perioada mandatului de la şase la şapte ani. Chavez ar trebui să părăsească puterea, conform actualei Constituţii, in 2012, cănd i se termină cel de-al doilea mandat de preşedinte. "Voi aduce noi orizonturi pentru o nouă eră", le-a răspuns el criticilor care l-au acuzat că doreşte să impună un sistem autoritar. Chavez vorbeşte chiar despre un "socialism petrolier", ştiindu-se faptul că economia ţării se bazează in mare măsură pe exportul de hidrocarburi. "Vom declanşa mecanismul de reformă fabulos şi vom realiza, aşa cum am promis anul trecut, reforma uneia dintre Constituţiile cele mai avansate din lume", a declarat Chavez. Reforma are drept scop consolidarea poziţiei statului in economie, prin naţionalizări in domeniile petrolier, al telecomunicaţiilor şi al producţiei de energie.

LA POPOR. In ciuda faptului că Hugo Chavez face apel in mod constant la popor, acesta nu pare a imbrăţişa doleanţele preşedintelui. Astfel, un sondaj de opinie recent arată că 63 la sută dintre venezueleni se opun prelungirii numărului de mandate pentru o persoană.

Prevederi

n Eliminarea termenului de două mandate pentru funcţia de preşedinte şi prelungirea acestuia de la şase la şapte ani, pe motiv că "preşedintele republicii nu are posibilitatea de a fi reales de căte ori doreşte poporul";

n Reducerea zilei de lucru la şase ore;

n Creşterea influenţei prezidenţiale asupra Băncii Centrale;

n Intărirea controlului statului asupra economiei şi limitarea economiei private;

n Economia privată poate "coexista cu acest proiect, in funcţie de atenţia pe care o accordă nevoilor ţării".

×
Subiecte în articol: externe