x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Socialistii preiau puterea in Spania

Socialistii preiau puterea in Spania

16 Mar 2004   •   00:00

Partidul Socialist a castigat alegerile din Spania, dand peste cap rezultatele sondajelor din urma cu o saptamana si inlaturand de la putere guvernul conservator, condus de Jose Maria Aznar.

Lupta impotriva oricarei forme de terorism, rechemarea militarilor spanioli din Irak, refacerea legaturilor cu Franta si Germania si obtinerea unui compromis cu privire la Constitutia Uniunii Europene sunt prioritatile anuntate ale viitorului guvern socialist al Spaniei. Liderul Partidului Socialist si al Muncitorilor, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a facut anuntul la scurt timp dupa ce rezultatele alegerilor de duminica au confirmat victoria stangii asupra Partidului Popular al premierului Jose Maria Aznar. Este prima schimbare la varful politicii spaniole, dupa ce partidul lui Aznar s-a aflat la putere in ultimii opt ani.

Fara majoritate absoluta

Rezultatele scrutinului, deocamdata provizorii, arata ca Partidul Socialist (PSOE) a obtinut 42% din voturi, urmat de Partidul Popular (PP), cu 38%, si de Uniunea de Stanga, creditata cu 5%. Prezenta la vot a fost de 77%, potrivit cifrelor avansate de autoritatile spaniole. Viitorul premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero, va trebui, in ciuda victoriei, sa isi puna la punct calitatile de negociator, intrucat partidul sau nu va avea majoritate absoluta in Parlament.

Rasturnare de situatie

In urma cu o saptamana, conservatorii erau bine instalati in fruntea sondajelor. Populatia parea in continuare multumita de politica dura a guvernului fata de organizatia separatista basca ETA si de statutul de "prieten special", pe care Spania il detine in relatiile cu Statele Unite. Spaniolii pareau sa se fi impacat si cu participarea celor 1.300 de militari la coalitia din Irak. Ceea ce a schimbat complet intentia de vot a cetatenilor au fost atentatele din 11 martie, care au facut din guvernul lui Jos. Maria Aznar o "victima colaterala" a atacurilor asupra trenurilor vizate de teroristi.

Greselile lui Aznar

Analistii internationali citati de BBC si de publicatia "EU Observer" apreciaza ca Aznar nu a stiut sa gestioneze situatia de criza ce a urmat atentatelor. Cele mai multe bile negre i-au revenit Executivului, pentru incapatanarea cu care a incercat sa induca ideea ca vina atacurilor o poarta organizatia ETA. De altfel, pista basca i-ar fi favorizat pe conservatori. Alegatorii s-ar fi solidarizat cu guvernul si cu politica sa de nondialog cu ETA, ar fi strans randurile si si-ar fi manifestat sustinerea pe buletinele de vot. Indiciile tot mai clare ca atentatele ar fi fost opera organizatiei teroriste Al-Qaeda au insemnat insa sfarsitul Guvernului Aznar. Spaniolii s-au vazut, brusc, pusi fata in fata cu consecintele implicarii in coalitia antiterorista condusa de SUA si au amendat Executivul pentru ca i-a implicat intr-un razboi care nu le apartinea.

Lovitura pentru Bush Jr.

Rezultatele alegerilor sunt o lovitura si pentru Washington. Prin inlaturarea de la putere a lui Jose Maria Aznar, presedintele SUA, George W. Bush, se vede ramas fara cel mai important aliat european, dupa Marea Britanie. Contingentul trimis de Madrid in Irak era pe al treilea loc, ca numar de militari, dupa cel american si cel britanic, iar Aznar sustinea fara a carti deciziile Washingtonului. De altfel, premierul spaniol chiar se mandrea cu legatura privilegiata pe care si-o construise cu Bush. Pentru a se numara printre prietenii liderului de la Casa Alba, Aznar sacrificase relatia cu Franta si Germania, cei mai importanti "jucatori" europeni.
( IRINA CRISTEA )


Un premier sarmant

Jose Rodriguez Zapatero abia isi serbase majoratul in 1979, cand se inscria in Partidul Socialist. Sapte ani mai tarziu, devenea cel mai tanar parlamentar spaniol, ocupand un fotoliu pe listele socialistilor. Acum, la 43 de ani, este premierul-surpriza al Spaniei, o functie pentru care nu pare pregatit. Partidul Socialist nu si-a revenit inca din criza in care se zbatea in urma cu patru ani, iar Rodriguez Zapatero, liderul sarmant si sofisticat, nu a reusit sa-l readuca pe linia de plutire. Sub conducerea sa, la alegerile regionale de anul trecut, socialistii nu au reusit sa atraga voturile spaniolilor, nemultumiti de felul in care Guvernul Aznar a reactionat in fata catastrofei ecologice provocate de petrolierul "Prestige".

×
Subiecte în articol: externe aznar