x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sofia vrea sa se retraga din Irak

Sofia vrea sa se retraga din Irak

de Ana Ilie    |    25 Aug 2005   •   00:00
Sofia vrea sa se retraga din Irak

Nou-instalatul guvern de la Sofia si-a propus ca in decurs de zece zile sa inceapa negocierile de retragere a trupelor bulgare din Irak, cu Statele Unite. 13 soldati bulgari au murit in Irak, din august 2003 si pana acum.

Nici nu s-a instalat bine la putere, ca noul guvern de coalitie din Bulgaria se si declara pus pe fapte mari. Una dintre prioritatile executivului de la Sofia este retragerea cat mai repede a trupelor bulgare detasate in Irak. Noul sef al diplomatiei bulgare, Ivailo Kalfin, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters si preluat de presa bulgara, ca guvernul de la Sofia va incepe in decurs de zece zile negocierile cu Statele Unite privind retragerea trupelor din Irak.

NIMIC NOU. Discutiile despre retragerea trupelor bulgare nu sunt noi. Insasi detasarea lor in Irak a suscitat o ampla dezbatere publica, si de atunci, executivul de la Sofia a tot cantarit oportunitatea retragerii soldatilor. Prima unitate militara bulgara a fost detasata in Irak in august 2003 si urmeaza sa isi incheie misiunea la sfasitul acestui an. Trupele se afla sub comanda poloneza, si initial au fost stationate la Karbala, dupa care s-au mutat la Diwaniya. De atunci, 13 soldati bulgari si-au pierdut viata in Irak, iar opinia publica bulgara s-a declarat in numeroase randuri pentru retragerea militarilor.

DATORIA. Bulgarii si-au expus planurile de retragere la doar cateva zile dupa ce au anuntat ca vor reduce datoria Irakului cu 340 de milioane de dolari, adica cu o cincime din totalul sumei datorate Sofiei. Ministrul de Finante Plamen Oresharski a anuntat ca Irakul datoreaza in total Bulgariei 1,7 miliarde de dolari, si ceea ce a mai ramas de plata dupa stergerea celor 340 de milioane va fi returnat intr-o perioada de 20-25 de ani.

ROMANIA VREA SI EA
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ieri la Scoala de vara a tineretului liberal, ca spera ca, de anul viitor, Romania sa-si poata reduce prezenta militara in Irak. "Pentru anul in curs nu se pune problema reducerii sau suplimentarii numarului de militari din Irak. Sper ca, la inceputul anului viitor, armata irakiana sa fie in stare sa preia toate misiunile si sa ne reducem prezenta in aceasta tara", a explicat ministrul. El a mai spus ca, in prezent, terorismul este principala amenintare pentru Romania deoarece face parte din Europa si participa la lupta impotriva terorismului.

REFORMELE
La fel cum este sigur ca tara sa isi va retrage trupele din Irak, Ministrul de Externe bulgar Ivailo Kalfin este si convins ca pana in luna septembrie, Bulgaria va reusi sa faca toate schimbarile legislative necesare pentru aderarea la UE. Este vorba despre un total de 22 de acte normative care trebuiesc aprobate de catre legislativul bulgar. Pana acum, procesul de reforma a fost amanat timp de doua luni din cauza crizei generate de incapacitatea partidelor politice de a forma un guvern de coalitie, chestiune ce a pus in pericol aderarea Bulgariei la UE in 2007.
×
Subiecte în articol: externe irak