x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldații americani sosiți în Filipine s-au arătat șocați de dezastrul produs de taifunul Haiyan

Soldații americani sosiți în Filipine s-au arătat șocați de dezastrul produs de taifunul Haiyan

11 Noi 2013   •   15:53
Soldații americani sosiți în Filipine s-au arătat șocați de dezastrul produs de taifunul Haiyan

Soldații americani sosiți luni în Filipine pentru a participa la operațiunile de salvare a victimelor taifunului Haiyan s-au arătat șocați de amploarea catastrofei, informează agerpres.ro.

''Totul este distrus. Șoselele sunt impracticabile, copacii sunt toți la pământ, stâlpii de înaltă tensiune sunt și ei la pământ, nu există alimentare cu energie electrică'', a declarat generalul Paul Kennedy, aflat la conducerea contingentului de circa 90 de soldați ai Brigăzii a 3-a expediționare de pușcași marini veniți mai întâi să evalueze situația.

Generalul american a putut constata pagubele survolând zonele devastate de pe insula Leyte, cea mai afectată de taifun. ''Fiecare sat și fiecare clădire sunt foarte avariate sau distruse'', a afirmat generalul Kennedy.

Autoritățile se tem că taifunul care a lovit Filipine vineri s-a soldat cu peste 10.000 de morți și echipele de salvare se străduiau luni să ajungă în zone largi izolate de restul lumii, rămase fără apă și electricitate și unde lipsa hranei determină jafuri.

Generalul Kennedy a precizat că SUA urmează recomandările agențiilor umanitare în ceea ce privește locurile unde trebuie aduse ajutoarele.

Oamenii săi, sosiți luni la bordul a două avioane de transport C-130 pline cu ajutoare, reprezintă avangarda ajutorului american, care ar urma să ajungă până la nouă avioane C-130, patru MV-22 Ospreys, aparate hibride care permit decolarea asemeni unui elicopter și care poate ajunge în zone dificile, precum și două avioane P3 Orion de căutare.

Autoritățile filipineze au subliniat anterior că mijloacele aeriene sunt cruciale pentru transportul ajutoarelor.

×
Subiecte în articol: taifun haiyan taifun filipine