x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldat scelerat, judecat pentru viol şi asasinat

Soldat scelerat, judecat pentru viol şi asasinat

de Mihaela Matachita    |    05 Apr 2009   •   00:00

Americanul Steven Green, iniţiatorul şi conducătorul unei expediţii sălbatice în Irak, soldată cu violarea şi uciderea unei fete de 14 ani, precum şi asasinarea familiei acesteia, este judecat începând de luni de un tribunal civil din Kentucky (Statele Unite), fostul soldat riscând pedeapsa cu moartea.

Steven Green, dat afară din armata americană pentru "tulburări de personalitate" înainte de descoperirea masacrului, este bănuit că a fost iniţiatorul expediţiei criminale dintr-o noapte de martie a anului 2006 împreună cu alţi patru soldaţi. Aceştia din urmă au fost deja judecaţi de un tribunal militar, în cursul procesului ei dând detalii sordide cu privire la faptele lor.

ALCOOL, SEX, SĂNGE
Cei cinci şi-ar fi plănuit atacul sălbatic bând whisky şi jucând cărţi la un post de control din Madmudiyah, la 30 km sud de Bagdad. Soldatul Green le-ar fi spus colegilor că "vrea să se ducă într-o casă şi să omoare irakieni", a arătat unul dintre amicii săi, James Barker, care a fost condamnat pe viaţă. Militarii s-au îmbrăcat în negru şi s-au mascat pentru a trece drept insurgenţi, apoi s-au îndreptat spre casa fetei, Abeer Kassem Hamza al-Janabi, pe care o zăriseră mai înainte prin sat.

Au decis că aceasta era o ţintă uşoară pentru intenţia lor premeditată de "a avea raporturi sexuale cu o femeie irakiană", deoarece tatăl fetei era singurul bărbat din casa în care mai trăiau mama viitoarei victime şi sora acesteia în vârstă de 6 ani, după cum a relatat sergentul Paul Cortez, şi el condamnat pe viaţă. Cortez a recunoscut că a violat copila în timp ce Barker o ţinea. Cei doi au schimbat poziţiile şi apoi au auzit patru sau cinci focuri de armă din camera în care Green îi dusese pe tatăl, mama şi sora fetei, a mai relatat Cortez.

Steven Green a violat-o şi el pe copilă, apoi a omorât-o. La sfârşit, soldaţii au dat foc la casă cu kerosen. Apoi, s-au întors la postul lor de control, situat la circa 200 metri de casă, pentru a mânca aripioare de pui.

Cvadruplul asasinat, atribuit întâi miliţiilor irakiene, a produs indigna re în Irak şi în Statele Unite când a fost descoperit.

La proces, Green va trebui să răspundă la 17 capete de acuzare, dintre care viol, omucidere şi obstrucţionarea justiţiei. Când a fost arestat la domiciliul bunicii sale în Carolina de Nord, el a declarat: "Credeţi, poate, că sunt un monstru". Avocaţii acuzatului au renunţat să pledeze în favoarea absenţei capacităţii mentale a clientului lor. Soldatul Jesse Spielman a fost şi el condamnat la închisoare pe viaţă, iar ultimul complice, Bryan Howard, care doar "a ţinut de şase", a primit o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni închisoare pentru obstrucţionarea justiţiei.

×
Subiecte în articol: externe