x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezamăgiți de mersul războiului, soldații ucraineni încep să pună la îndoială discernământul propriilor comandanți

Dezamăgiți de mersul războiului, soldații ucraineni încep să pună la îndoială discernământul propriilor comandanți

de Şerban Mihăilă    |    19 Dec 2023   •   07:00
Dezamăgiți de mersul războiului, soldații ucraineni încep să pună la îndoială discernământul propriilor comandanți

O stare de spirit mohorâtă planează asupra soldaților ucraineni, la doi ani după ce Rusia le-a invadat țara, iar războiului merge înainte, fără a se întrevedea vreun sfârșit. În pofida contraofensivei sterile din această vară și a semnelor de diminuare a sprijinului occidental, militarii ucraineni susțin că sunt în continuare deciși să câștige. Cu toate acestea, pe măsură ce iarna se instalează, ei se tem că Rusia este mai bine echipată pentru luptă și sunt frustrați de faptul că se află din nou în defensivă, într-un conflict istovitor. Unii pun chiar la îndoială  judecata propriilor lideri.

Cândva extrem de rară și exprimată doar în privat, nemulțumirea în rândul soldaților ucraineni este acum mult mai frecventă și se manifestă pe față, se arată într-un reportaj realizat de agenția americană de știri Associated Press.

În orașul sudic Herson, unde Ucraina organizează atacuri contra trupelor rusești bine înarmate de cealaltă parte a râului Nipru, soldații se întreabă de ce aceste operațiuni amfibii dificile nu au fost lansate cu luni în urmă, pe o vreme mai caldă.

„Nu înțeleg! Acum este mai greu și mai frig!”, declară, pentru AP, un comandant al unității antidronă a Brigăzii 11 a Gărzii Naționale, cunoscut pe câmpul de luptă sub numele de „Boxerul”. 

„Nu este doar sentimentul meu; multe unități îl împărtășesc.”, recunoaște apoi „Boxerul”, care a vorbit cu condiția să-i fie folosită doar porecla primită de la camarazi.

Rusia, care a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, controlează aproximativ o cincime din Ucraina. După 22 de luni de război, cele două armate se află, în esență, blocate de-a lungul liniei de front de 1.000 de kilometri.

Forțele rusești încearcă să se infiltreze și mai mult în estul Ucrainei în această iarnă, susțin analiștii, astfel încât președintele rus, Vladimir Putin, să poată invoca un succes militar în campania pentru realegere, deși rezultatul scrutinului prezidențial pare să fie deja cunoscut. 

Încurajat de recentele câștiguri pe câmpul de luptă, liderul de la Kremlin a declarat săptămâna trecută că rămâne ferm angajat în război și a criticat Ucraina, deoarece „sacrifică trupe” pentru a demonstra „sponsorilor occidentali” un progres pe câmpul de luptă.

Dorință de luptă. Ajutor în derivă

Între timp, în Statele Unite, care au cheltuit deja aproximativ 111 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, președintele Joe Biden pledează pentru un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de dolari. 

Congresmenii republicani se opun însă aprobării unui nou sprijin. Concomitent, unii parlamentari europeni sunt reticenți în privința acordării a încă 50 de miliarde de dolari Ucrainei, chiar dacă țările lor nu au reușit să livreze muniția promisă Kievului.

„Motivul pentru care ucrainenii sunt sumbri este că simt acum nu numai faptul că nu s-au descurcat bine anul acesta, ci și deoarece știu că poziția rușilor se îmbunătățește. Ei văd ce se întâmplă în Congres și ce s-a întâmplat în UE.”, afirmă Richard Barrons, fost general al armatei britanice, citat de AP.

Deși Ucraina se află în defensivă în această iarnă, liderii săi militari susțin că nu au nicio intenție să renunțe la luptă.

„Dacă nu vom mai avea niciun glonț, îi vom ucide cu lopețile!”, spune Serhii, unul dintre comandanții Brigăzii 59, ce acționează în orașul Avdiivka, din estul țării, care a vorbit cu reporterii AP cu condiția ca numai prenumele său să fie folosit. „Cu siguranță, toată lumea este obosită de război, fizic și psihic, însă imaginați-vă dacă ne oprim - ce se va întâmpla mai departe?”, adaugă comandantul ucrainean.

Neîncredere în superiori

Oboseala și frustrarea de pe câmpul de luptă se reflectă și în capitala Ucrainei, unde dezacordurile dintre lideri au răbufnit recent în spațiul public.

Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski a contrazis în mod public evaluarea șefului armatei ucrainene, Valeri Zaluzhni, potrivit căreia războiul a intrat într-un impas. Concomitent, primarul Kievului, Vitali Kliciko, l-a atacat în repetate rânduri pe Zelenski, spunând că acesta deține prea multă putere.

Neliniștea apărută între liderii ucraineni pare să se fi transmis și în rândurile militarilor. Aceștia au din ce în ce mai multe îndoieli față de ineficiența aparatul birocratic de la Kiev și luarea defectuoasă a unor decizii de care ei depind pentru a primi armament corespunzător în confruntările cu rușii.

În regiunea Zaporojia, din sudul Ucrainei, unde avântul armatei ucrainene a încetinit simțitor de la contraofensiva din vară, dronele au devenit un instrument de război crucial. Acestea le permit soldaților să monitorizeze și să țină în loc forțele rusești, în timp ce unitățile ucrainene desfășoară operațiuni periculoase și minuțioase de curățare a câmpurilor minate și de consolidare a câștigurilor teritoriale. 

Cu toate acestea, luptătorii din Zaporojia se plâng că armata a fost mult prea lentă în instruirea operatorilor de drone. A fost nevoie de șapte luni pentru a obține documentele necesare de la mai multe agenții guvernamentale pentru a antrena 75 de oameni, dezvăluie Konstantin Denisov, un soldat ucrainean, citat de AP.

„Am pierdut timp degeaba!”, spune el, în timp ce comandanții din alte părți se plâng că nu sunt suficiente trupe sau că există întârzieri în repararea dronelor, ceea ce întrerupe misiunile de luptă.

De cealaltă parte, ministrul Apărării, Rustem Umerov, insistă că Ucraina are suficiente trupe și arme pentru a susține următoarea fază a luptelor.

„Avem capacitatea de a ne proteja poporul și o vom face. Avem un plan și ne ținem de acesta!”, a declarat el pentru AP.

Schimbare defensivă

Avântul limitat pe care forțele ucrainene l-au avut în timpul contraofensivei lor din timpul verii a încetinit drastic în toate regiunile - de la pădurile din nord-est, la centrele urbane din est și la terenurile agricole, acum noroioase, din sud.

În condițiile în care Rusia speră să preia inițiativa în această iarnă, Ucraina se concentrează acum în principal pe menținerea teritoriului său. 

În pofida terenului umed și noroios, care îngreunează deplasarea tancurilor și a altor arme grele, armata rusă și-a consolidat forțele în estul regiunii Donețk, unde și-a intensificat recent manevrele ofensive.

„Principalul obiectiv pentru iarnă este să pierdem cât mai puțini oameni posibil.”, a declarat Parker, comandantul ucrainean al unui batalion mecanizat din apropiere de Bahmut, care a cerut AP să utilizeze numele lui de pe câmpul de luptă. Bahmut este un oraș din estul Ucrainei, pe care forțele rusești l-au cucerit după luni de lupte grele.

„Trebuie s-o spunem în mod clar: nu este posibil să eliberăm Donețk sau Bahmut în timpul iernii, deoarece rușii au prea mulți luptători.”, a spus Parker. 

La rândul lor, analiștii militari susțin că Ucraina ar putea fi chiar forțată să cedeze porțiuni de teritoriu recuperate anterior în această iarnă, deși Rusia va plăti probabil un preț greu.

„Dacă Rusia continuă să atace, rezultatul cel mai probabil este că va obține niște câștiguri teritoriale marginale, dar va suferi pierderi uriașe în acest efort.”, este de părere Ben Barry, cercetător principal la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

Oameni și drone

Numeroși comandanți ucraineni de pe linia frontului susțin că le lipsesc avioanele de luptă și puterea de foc necesare pentru a ține piept valurilor de infanteriști, aparent nesfârșite, ale Rusiei, în timp ce fortifică liniile de apărare. 

Acest lucru conferă o importanță din ce în ce mai mare dronelor de atac - o armă, spun ei, cu care Rusia este acum mai bine echipată.

Într-adevăr, în timp ce soldații ucraineni s-au dovedit ingenioși și inovatori pe câmpul de luptă, Moscova și-a extins semnificativ industria de apărare în ultimul an, fabricând vehicule blindate și rachete de artilerie într-un ritm pe care Ucraina nu îl poate egala.

„Da, ne-au luat-o înainte în ceea ce privește aprovizionarea.”, a recunoscut „Boxerul”, comandantul din Herson, care a apreciat că dronele rusești au o rază de acțiune mai mare și un software mai avansat. „Acesta permite dronei să meargă până la 2.000 de metri, pentru a evita bruiajul.”, a spus el, în timp ce dronele ucrainene „pot zbura doar 500 de metri”.

Acest lucru reprezintă o problemă pentru trupele ucrainene, care au fost limitate în capacitatea lor de a lovi ținte rusești aflate de cealaltă parte a râului Nipru. 

Pentru a desfășura armament greu, cum ar fi tancuri, Ucraina trebuie mai întâi să împingă forțele rusești înapoi, construind ulterior poduri de pontoane. Până când nu vor avea mai multe drone, acest lucru nu va fi posibil, a precizat „Boxerul”. „Așteptăm încă armele pe care ar fi trebuit să le primim cu luni în urmă.”, a mai spus el.

Pentru a continua lupta, Ucraina va trebui, de asemenea, să mobilizeze mai multe trupe. În orașele Kupiansk și Liman, din nord-estul țării, rușii au desfășurat o forță mare pentru a recuceri teritoriul pierdut.

„Pur și simplu ne slăbesc pozițiile și bastioanele și ne rănesc soldații, obligându-i astfel să părăsească câmpul de luptă!”, a precizat „Delfinul”, un comandant ucrainean din nord-est, care a vorbit cu AP folosind tot porecla sa de pe câmpul de luptă.

Acesta a mărturisit apoi că nu a reușit să își refacă suficient efectivul militar de care ar avea nevoie. „Pot spune, pentru unitatea mea, că suntem pregătiți în proporție de 60 la sută.”, a dezvăluit el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×