x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldatul american care a ucis 16 civili afgani ar putea fi condamnat la moarte

Soldatul american care a ucis 16 civili afgani ar putea fi condamnat la moarte

13 Mar 2012   •   10:40
Soldatul american care a ucis 16 civili afgani ar putea fi condamnat la moarte

Soldatul american care a omorat 16 civili afgani, inclusiv femei si copii, ar putea fi executat, a declarat secretarul apararii din SUA, Leon Panetta.

Acesta a afirmat ca suspectul va fi judecat conform codului militar american, care cuprinde pedeapsa cu moartea, in cazurile grave.

Sergentul american suspectat, care se afla la prima misiune in Afganistan, dupa ce pana acum servise in Irak, si-a parasit baza din Kandahar, duminica seara, plecand catre un sat din apropiere. Acolo, acesta a patruns in mai multe case, tragand la intamplare asupra civililor care i-au iesit in cale, spun autoritatile americane si afgane.

"La un moment dat, in noaptea aceea, s-a intors la baza si s-a predat. A povestit tot ce s-a intamplat", a relatat Panetta, adaugand ca, "din cate stiu eu, in astfel de cazuri, pedeapsa cu moartea este luata in considerare".

Intre timp, presedintele afgan, Hamid Karzai, a catalogat incidentul drept unul "de neiertat". Intr-o declaratie a parlamentului afgan, se precizeaza ca: "cetatenii incep sa-si piarda rabdarea" cu cei 130.000 de militari SUA si NATO aflati in tara. De asemenea, parlamentarii au cerut ca vinovatul sa fie judecat in public, in prezenta poporului afgan.

Numele militarului nu a fost dezvaluit de Pentagon. Oficialii americani au precizat doar ca suspectul are in jur de 30 de ani si ca urmeaza sa se determine daca acesta sufera de afectiuni psihice.

Un adolescent de 15 ani, impuscat in picior de soldatul american, a povestit ca ucigasul a rupt hainele de pe femeile din casa in care se afla, inainte sa inceapa sa traga.

"A intrat in casa unchiului mei, alerga dupa femei, rupea hainele de pe ele si le insulta", a povestit adolescentul. "L-a omorat pe unchiul meu, a omorat un servitor, mi-a omorat bunica, apoi i-a impuscat pe fiul si pe fiica unchiului meu", a mai spus acesta.

Un sondaj recent arata ca peste 50% dintre americani vor ca trupele SUA sa fie retrase din Afganistan, insa presedintele Barack Obama a averizat ca o retragere pripita nu este o decizie inteleapta.

"Nu vrem sa plecam in graba si sa ne dam seama ca trebuie sa ne reintoarcem. Inca nu suntem siguri ca autoritatile afgane sunt pregatite sa tina teroristii Al-Qaida in afara granitelor", a spus Obama.

Retragerea trupelor americane din Afganistan este programata pentru anul 2014.

×
Subiecte în articol: 16 afgani ucisi militar sua ucigas