Studiul unor cercetatori de la Universitatea din Liverpool, publicat de revista online BMJ Open, sugerează că artiștii sau interpreții solo din Europa au una din zece sanse de deces prematur, iar pentru soliști americani sansa este una din cinci.
Situația ar fi mai puțin dezastruoasă pentru artistii care activeaza intr-o trupa datorita sprijinului oferit de colegi, sprijinul reciproc fiind un factor de protecție hotarator. Cercetatorii au descoperit ca artistii rock și pop solo din America de Nord au 22,8% la suta sanse de a muri prematur, comparativ cu un 10,2% la suta pentru cei cu o trupa. Interpretii europeni au 9,8% sanse, comparativ cu 5,4 pentru cei cu o formatie.
Honey Langcaster-James, un psiholog specializat în comportamentul celebritatilor, consideră, de asemenea, ca sprijinul unei trupe este un factor de protectie. Ea a declarat pentru BBC: "artiștii solo au o abordare generală solitara, aleg în mod deliberat să fie de unii singuri. Ei se pot afla într-o situație în care toată lumea din jurul lor sa fie langa ei doar din punct de vedere financiar și nu din vreun considerent personal, fiindu-le astfel greu să știe în cine să aibă încredere. Călătoresc mult, sunt departe de prieteni și de familie pentru perioade lungi de timp și ne arata doar imaginea lor publică, nu cea reala, lucru care ii poate face să se simtă inferiori, izolati și chiar anulati ca si prezenta. Ca exemplu, in ultimii ani, au existat o serie de decese premature de profil înalt în rândul artiștilor solo: Amy Winehouse, Whitney Houston si Michael Jackson.
Autorii studiului au examinat date referitoare la 1489 artisti rock și pop sau vedete care au atins faima între 1956 și 2006. Dintre acestea, 137 au murit pana la definitivarea studiului. Vârsta medie a decesului a fost 45.2 ani pentru vedetele americane și 39.6 pentru artiștii europeni. Autorii au constatat ca aproape jumatate au murit ca urmare a drogurilor, a alcoolului sau violenței si au avut cel puțin o reacție adversă în copilărie.