x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soluţie anti-Orban: reinfiinţarea Europei Libere?

Soluţie anti-Orban: reinfiinţarea Europei Libere?

de Istvan Deak    |    28 Feb 2012   •   21:00
Soluţie anti-Orban: reinfiinţarea Europei Libere?

Politica Budapestei ingrijoreaza Vestul. Este vorba, totusi, despre un stat membru al Uniunii Europene si al NATO, despre care tot mai multi spun ca risca sa devina o dictatura constitutionala si o paria. Este si opinia exprimata intr-un editorial dat publicitatii de cotidianul Washington Post, de catre Mark Palmer, fost ambasador al SUA in Ungaria intre 1986 si 1990, Miklos Haraszti, autor ungar, reprezentant pentru libertatea presei la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) intre 2004 si 2010 si Charles Gati, profesor specialist in studii despre Rusia si Eurasia la John Hopkins University’s Nitze School of Advanced International Studies. Pentru a combate stilul dictatorial de a guverna al premierului Orban Viktor, cei trei considera ca este momentul propice pentru relansarea emisiunilor in limba maghiara ale celebrului post de radio Europa Libera (RFE).

“In ultimele saptamani, Guvernul condus de Orban Viktor a lansat atacuri repetate asupra trusturilor de presa din Vest, chiar si asupra CNN, pentru modul in care au prezentat starea jalnica a democratiei ungare. Maghiarii pot urmari in continuare CNN, dar incepand din ianuarie, postul de stiri nu se mai afla in grila de programe a celui mai important furnizor de cablu din Ungaria. Cel mai popular post independent Klubradio va avea o soarta si mai nefericita. In ciuda protestelor ascultatorilor si a eforturilor disperate ale secretarului de Stat Hillary Clinton si ale Uniunii Europene, CNA-ul ungar nu a reinnoit licenta postului. Astfel, in lipsa unei solutii de ultim moment, postul isi va inceta emisia in primavara acestui an', explica autorii articolului. Care vad Ungaria indepartandu-se de stilul vestic de guvernare pluralista.

“Emisia in limba maghiara ar urma sa se alature celorlalte 28 de emisii in alte limbi ale RFE in tari foste membre ale Uniunii Sovietice, tari din Orientul Mijlociu, Asia de Sud sau din Balcani. Presedintele uneia dintre aceste tari declara unuia dintre noi anul trecut ca-si incepe fiecare dimineata ascultand sumarul evenimentelor la RFE', se arata in articol.

“Orban si partidul sau controleaza toate institutiile independente si guvernamentale, incluzand segmentul judiciar, timp de 9 ani cu posibilitate de reinnoire automata pe mai multe mandate, in aceleasi conditii. De la alegerea sa in functie, in 2010, Orban a dus o politica externa nationalista si agresiva fata de Vest, in contrast cu aplecarea sa catre conducerile autoritare din Rusia si mai ales China. El vorbeste laudativ despre ideologia estica si prezice declinul vestului. Orban Viktor ia masuri politico-economice imprevizibile, precipitand declinul economiei Ungariei. De asemenea, Orban duce un razboi cultural feroce de cucerire a simpatizantilor Jobbik, un partid cu ideologie de extrema-dreapta, antitigani si antisemit. Consideram ca sunt intrunite motive serioase pentru a relansa transmisia RFE in limba maghiara pe teritoriul Ungariei, dupa 19 ani de la incetarea emisiei', explica autorii.

Ei au identificat trei motive punctuale pentru necesitatea reinvierii RFE in Ungaria: “Primul este disparitia libertatii presei ungare, radacina tuturor libertatilor. Al doilea este ca una dintre lectiile Europei din ultimul secol a fost ca monopolizarea domeniului audiovizual de catre guvernele nationaliste a dus la aparitia de tensiuni si conflicte internationale. Masurile antidemocratice ale lui Orban ar putea incuraja politicieni din state invecinate, precum Slovacia si Romania, sa imite combinatia sa de sentimente antieuropene cu refuzul unei dezbateri libere pe undele publice. In al treilea rand, date fiind similaritatile dintre atacurile recente ale Rusiei si Ungariei la adresa SUA, Ungaria ar putea fi primul avanpost ideologic al dictaturii constitutionale ale lui Putin. Washingtonul ar trebui sa ia masuri pentru a contracara autoritarisimul emergent in Europa Centrala, inainte ca acesta sa devina un model'.

“Un post nou unguresc, care sa se doteze cu editori si reporteri talentati din Ungaria, ar trebui sa devina un centru pentru jurnalismul de calitate, un furnizor de dezbateri si de informatii corecte, care sa fie deschis tuturor ideilor si detasat de influente. Cultivand dezbateri rationale si civilizate, ar trebui sa fie o gura de oxigen pentru jurnalismul de calitate. Nu ar trebui sa reinvie spiritul agresiv al anilor Razboiului Rece, nici sa se transforme intr-un canal de opozitie, care sa difuzeze doar stiri negative care sunt omise de presa oficiala si semioficiala.

Cand se credea ca democratia pluralista si piata libera au prins radacini in Ungaria, Radio Europa Libera a parut ca-si incheiase misiunea. Acum, aceste valori sunt calcate in picioare si a fost creat un sistem legal pentru a preveni revenirea la normal chiar si dupa urmatoarele alegeri. Reinfiintarea postului in maghiara ar fi un pas crucial in promovarea unor valori decente in aceasta tara si in protejarea cuceririlor democratice in restul Europei Centrale', conchid autorii. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×